A dezodorunk és a tisztítószerünk felel a légszennyezés jó részéért

február 24th, 2018

Ha bárkit megkérdeznénk, hogy vajon mi okozza a légszennyezés jó részét, valószínűleg a közlekedést vagy az ipari termelést mondaná. Bár ez igaz is, azért szoros harmadikként, a lakossági okok közül pedig fej-fej mellett elsőként ott vannak a háztartási szereink is: egy friss kutatás szerint ugyanis a parfümünk, a dezodorunk és a tisztítószereink legalább annyira szennyezik a levegőt, mint az autónk.

A Coloradói Egyetem kutatása megdöntötte azt a mítoszt, amely szerint a lakossági okokból eredő légszennyezettség nagy részéért a közlekedés felelős – bármilyen furcsán hangzik is, fej-fej mellett halad a házi pipereszerek és a tisztítószerek használatával.

Hogy ez mit jelent pontosan? Azt, hogy a parfümünk, a dezodorunk, az illatosítónk, a bútortiszítónk, sőt, még a WC-tisztítónk is legalább annyira szennyezi a környezetet, mint az autóink. Korábban azt hittük, hogy a levegőben megtalálható illékony szerves vegyületek 75 százalékáért a közlekedés felelős, 25 százalékáért pedig a személyes tisztítószereink és piperekellékeink. A Coloradói Egyetem Los Angelesben gyűjtött mintái alapján azonban ez az arány sokkal inkább 50-50 százalék.

A kutatók szerint ennek leginkább az lehet az oka, hogy míg az autóinkba tankolt benzint energiatermelésre használjuk, addig a háztartási szereink jó részének kifejezetten az a célja, hogy a levegőbe kerüljön: illatosít, tisztít és fertőtlenít, mindezt úgy, hogy elkerülhetetlen, hogy nagy része a levegőbe jusson. Ezen kívül az autók is egyre komolyabb szabályozás alatt állnak, így egyre zöldebbek (bár soha nem lesznek tökéletesen környezetbarát járművek), ezért egyre nagyobb az egyáltalán nem szabályozott tisztítószerek aránya a levegőben.

A levegőben található illékony szerves vegyületek nagyon komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, kutatások kimutatták, hogy problémát okozhatnak a légzőrendszerünkben, látászavarokat és memóriavesztést idézhetnek elő, állatkísérletek során pedig kiderült, hogy hosszabb távú belélegzésük akár máj-, vese- és idegrendszeri károsodást is okozhat.

Mi lehet a megoldás? Leginkább az, hogy az otthoni tisztítószereket és a tisztálkodási szereinket is igyekezzünk minél zöldebbre váltani: rengeteg otthon, természetes alapanyagokból elkészíthető változatot találunk rájuk, amelyek nem szennyezik a környezetet.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb