Dánia elektromosságának majdnem fele szélenergiából érkezett

január 10th, 2018

A 2017-es év igencsak boldog időszak volt a környezettudatosság számára: Norvégiából, Nagy-Britanniából, és most Dániából is pozitív hírek érkeztek.

A 2017-es év Nagy-Britanniában az eddigi legzöldebb volt, mióta elektromosság létezik az országban, Norvégiában pedig az eladott autók több mint fele plug-ines, legalább hibrid kocsi volt a tavalyi év során. A tendencia északon folytatódik: Dánia is gyönyörű évet zárt, már ami az elektromos áramtermelést illeti.

Az országban ugyanis a tavalyi év során az elektromos ellátás majdnem fele, egészen pontosan 43,6 százaléka szélenergiából érkezett. Ez már magában is nagyon szép statisztika, de ha hozzávesszük, hogy még a turbinák száma is csökkent, még inkább bizakodásra ad okot.

2001 óta ugyanis így megduplázódott a szélaktivitásból nyert energia az országban, de mindez úgy történt, hogy a szélturbinák száma 20 százalékkal csökkent. Mindez annak köszönhető, hogy egyre nagyobbak maguk a turbinák, ráadásul sokkal hatékonyabb a technológia, így nincs szükség annyi szerkezetre.

Dánia célja az, hogy 2020-ra az áramellátása felét szélenergiából fedezze – ettől a céltól enyhén szólva sincsenek túlságosan messze.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb