A cseppfolyós gáz forradalmasítja az energiapiac működését

június 12th, 2017

A Wall Street Journal érdekes esetről számolt be, amely jól megvilágítja, hogyan alakítja át a cseppfolyós földgáz (LNG – liquefied natural gas) a piac működését.

Az LNG-t szállító Rioja Knutsen tartályhajó nemrég az Egyesült Államokból Portugáliába tartott. Ám úti célja elérése előtt egy mexikói cégtől váratlanul jobb vételi ajánlatot kapott a rakományára, mint amit az európai vevője fizetett volna. A Bahamáknál a Rioja Knutsen így éles fordulattal az Ibériai-félsziget helyett Közép-Amerika felé vette az irányt.

Az LNG radikálisan átalakítja a gázkereskedelmet: a gázvezetékekhez kötött, egymástól meglehetősen elkülönült regionális piacok helyett egyetlen nagy globális piacot hoz létre. A cseppfolyós gáznak köszönhetően a gázüzlet egyre inkább hasonlít arra, ahogyan például az olajkereskedelem is zajlik.

A cseppfolyós földgáz diadalmenete

Amikor az 1960-as években elindult az LNG-vel való kereskedés, a gáz cseppfolyósítása még annyira drága volt, hogy csak az olyan gazdag és fejlett országok engedhették meg maguknak, mint Japán.

Ahogy a technológia egyre olcsóbb lett, úgy nőtt az LNG aránya a világ gázkereskedelmében. Egy évtizeddel ezelőtt 17, ma pedig már 39 ország importál cseppfolyós földgázt. Az előrejelzések szerint a számuk néhány éven belül 46-ra emelkedik. 2015-ben már az összes eladott gáz 40 százalékát szállították tengeri úton, és az International Energy Agency előrejelzése szerint az LNG 2040-re többségbe kerül a vezetékben szállított gázhoz képest.

A nemzetközi áruszállítást nyomon követő ClipperData adatai szerint, ma minden egyes pillanatban 170 LNG-t szállító hatalmas tartályhajó van vízen. Ez a szám alig egy évvel ezelőtt 150 volt.

Egységesülő globális gázpiac

Az új technológia átalakítja az üzleti kapcsolatok jellegét. Az LNG hőskorában a tartályhajókat „tengeri gázvezetéknek” nevezték a kereskedők, és ennek megfelelően kötöttek hosszú távú, gyakran évtizedes szerződéseket. Ma a megállapodások egyre rövidebb távra szólnak – annak érdekében, hogy a cseppfolyós gázt ott értékesíthessék, ahol adott pillanatban a legnagyobb a kereslet. A Rioja Knutsenéhez hasonló hirtelen irányváltások a jövőben mind gyakoribbak lesznek.

A versenynek komoly hatása van: az árak világszerte közelednek egymáshoz, a helyi tényezők súlya pedig csökken az árképzésben.

A LNG nemcsak azt teszi lehetővé, hogy olyan helyre jusson el a gáz, ahová nem fut gázvezeték, hanem nagyobb mozgásteret is ad az olyan országoknak, amelyeknek konfliktussal terhelt viszonyuk van a szomszédjukkal, amikkel vezeték köti össze őket. Lengyelország például 2016-ban azért nyitotta meg első import-terminálját, hogy csökkentse függőségét az orosz gáztól.

A MET is beszállt az LNG-kereskedelembe

„A nemzetközi trendeket követve a MET Csoport is beszállt a cseppfolyós földgáz kereskedelmébe. A MET International körülbelül egy évvel ezelőtt, 2016 júliusában zárta le első sikeres LNG-import tranzakcióját. Az LNG-piacon világszerte jelentős növekedés tapasztalható” – mondta Pócs Balázs, a MET szóvivője.

„A MET Csoport a közeljövőben jóval nagyobb szerepet szán az LNG-nek az ügyfelek ellátásában. A cseppfolyós földgáz elterjedését Európában segíti, hogy egyre olcsóbbá válik az LNG használatához szükséges infrastruktúra, és kevesebb időre van szükség az ilyen beruházásokhoz” – tette hozzá Pócs Balázs.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb