Eljöhet az óriásakkumulátorok ideje

Szakértők szerint hamarosan tényleg eljöhet az óriásakkumulátorok ideje – ezekkel ugyanis megoldhatnánk a zöld energia jelenlegi legnagyobb problémáját, miszerint nem tudjuk hatékonyan tárolni az lefölözött energiát olyan időre, amikor a nap vagy a szél nem biztosítja folyamatosan.

Arról, hogy az óriásakkumulátoroké lenne a jövő, már egy ideje cikkeznek a szakértők – mégis, eddig nem történt érdembeli előrelépés az ügy érdekében. Most azonban elérkezhettünk a fordulóponthoz: olyan befektetők nézegetik a piacot, mint az Investec Plc, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. és a Prudential Financial Inc., hogy Kaliforniától egészen Németországig nagyszabású energiatárolási projekteket vizsgáljanak, amelyekbe pénzt ölhetnek.

A zöld energiával például az a legnagyobb baj, hogy legtöbb fajtája nem biztosít állandó energiát a használóinak. A nap- és szélenergia például borús és szélmentes időben eléggé megcsappan, és ilyenkor a korábban eltárolt energiából kell gazdálkodni – igen ám, de a mostani akkumulátorok nem igazán képesek nagy mennyiségű energiát tárolni hosszabb távon. Itt jön be a képbe az óriásakkumulátor.

Bár az akkumulátorok árai csökkennek, ezek még mindig drága energiatárolási módszernek számítanak, ha nagyobb mennyiségekről beszélünk. A mai napig rengeteg fajtájuk létezik: például a lítium-ionosok vagy a lendkerék, mindegyik egy kicsit más technológiára épít. Mivel az áraik jelenleg mennek lefelé, és a befektetők érdeklődnek, a Bloomberg szerint egyre valószínűbb, hogy az óriásakkumulátorok hamarosan tényleg megoldást jelenthetnek a zöld energia problémáira.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb