Costa Ricában is elhagyják a fosszilis energiahordozókat

május 30th, 2018

Costa Rica frissen megválasztott elnöke most sokkal előkelőbb helyre emelné a zöld országok között a nemzetét: a már most is elég környezetbarát náció azt tervezi, hogy teljesen megválik a fosszilis energiahordozóktól.

Carlos Alvarado Quesada már a beavatási beszédére is hidrogén-üzemanyaggal működő buszon érkezett, és monológjában kitért arra, hogy szeretné, ha Costa Rica lenne a világ első teljesen dekarbonizált országa. Ez azt jelentené, hogy minden fosszilis energiahordozót el akar hagyni, még a fosszilis üzemanyagokat is, és teljesen karbonsemlegessé tenné az országát.

Ez persze nagyon ambiciózus terv, és lehet, hogy csupán nagyot akart mondani a frissen megválasztott elnök, de lehetetlennek azért nem mondanánk: Costa Rica már így is elektromos áramának 99 százalékát megújulókból, főként vízenergiából, geotermális energiából és szélenergiából nyeri – ez azonban egyelőre csak a háztartási használatra vonatkozik. Ahhoz, hogy ezt az ígéretet be is tudja tartanni, Quesadának az ipart is meg kellene reformálnia.

Az új elnök 2021-et tűzte ki célul arra, hogy a közlekedési ágazatot teljesen szénmentessé változtassa, ami mindössze 3 évre van tőlünk – a legtöbb szakértő ezt lehetetlennek tartja, de annyi biztos, hogy a törekvések nagy lendületet fognak adni az ágazat fejlődéséhez. És egyébként is: szükség van ilyen ambiciózus országokra, mert az óvatos fejlődéssel és átállással nem biztos, hogy el fogjuk érni a klímacéljainkat.

Főkép: Flickr / kansasphoto

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb