Clean eating: kutatók szerint inkább káros, mint hasznos

november 11th, 2017

Bár egy bizonyos szintig jó lehet, ha a feldolgozott élelmiszereket és adalékanyagokat kihagyunk az étrendünkből, de ha túlzásba visszük, inkább káros lehet az új étrendőrület – és még az élelmiszerhulladék mennyiségét is megnövelheti.

A clean eating mozgalom, bár kifejezetten jó célt hivatott szolgálni, sokszor túlzásokba esik – derült ki egy friss kutatásból, amelyet az Iowa Állami Egyetem kutatói végeztek. Ők az élelmiszerekben használt nitrátok kivonását vizsgálták, és megállapították, hogy teljesen felesleges ezeket a kémiai anyagokat clean eating címszó alapján kihagyni az ételekből, mivel egyáltalán nem károsak.

Ruth MacDonald és Ruth Litchfield 25 éve foglalkoznak az étkezés és a rák kialakulásának kapcsolatával, és azt találták, hogy bizonyos esetekben a nitrátok még segítenek is a rák megakadályozásában. Az is bizonyított, hogy a nitrátok megakadályozzák a Clostridium botulinum baktérium elszaporodását, ami az ételmérgezés okozója. Így kifejezetten veszélyes is lehet, ha teljesen nitrátmentesen táplálkozunk. Ráadásul a természetes forrásokból bevitt nitrátok (például a zellerlében is ugyanolyan nitrát található, mint amilyet mesterséges úton adnak hozzá az ételekhez) csak természetesebbnek tűnnek – gyakorlatilag viszont ugyanaz a kémiai összetételük, mint a mesterséges változatnak.

Ráadásul a tartósítószerek elhagyásával a termékek hamarabb megromlanak, ami a kutatók szerint akár az élelmiszerhulladék megtöbbszöröződéséhez is vezethet. Ez hatalmas probléma, mivel az élelmiszerhulladék mennyisége már most is aggasztó mértékű, az Egyesült Államokban például tíz kilogrammnyi jut mindenkire egy hónapban. Ha teljesen kihagyjuk a tartósítószereket tartalmazó ételeket az étrendünkből, ez akár még meg is duplázódhat.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb