Chile is búcsút int a szénnek

február 7th, 2018

Az ország jelenleg energiájának 35-40 százalékát a szén égetéséből nyeri, így igazán nagy hír, hogy úgy döntött: megkezdi a függetlenedését a szénalapú energiatermeléstől. Pontos lépésekről még nem tudunk, de azt figyelembe véve, hogy Chile mennyire támaszkodik a szénre, már a szándék is óriási lépés egy zöldebb jövő felé.

Az, hogy egy ország szakít a szénalapú energiatermeléssel, és nekiindul más, környezettudatosabb megoldásokat keresni, nem minden esetben jelenti azt, hogy óriási segítséget nyújt a bolygónak – rengeteg esetben például csak hangzatos a kijelentés, de valójában semmi gyakorlati haszna nincs a dolognak.

Így volt ez Franciaország esetében is, hiszen a franciák jórészt az atomenergiára támaszkodnak, ha az ország energiaellátásáról van szó. És így volt ez Nagy-Britannia nagy bejelentésénél is, hiszen az ország már jó néhány éve szakad le a szénről, és függetleníti magát a szénalapú energiatermeléstől.

Nem ez a helyzet azonban Chilével: az ország jelenleg áramfelhasználásának 35-40 százalékát még mindig a szén elégetésével nyeri. Így ha tényleg sikerül függetlenednie a szénalapú energiatermeléstől, az óriási segítség lenne a bolygónknak is. Egyelőre még csak az újonnan épülő szénerőművek építésének leállításáról van szó, de az ország nagy energiajátékosai is összeültek már, hogy megoldást találjanak a problémára – így valószínűleg ez még csak az első lépés egy sokkal zöldebb Chile felé.

Az országban egyébként az elmúlt években nagyon megnőtt a napenergia felhasználásának aránya, és rengeteg lítium is található errefelé, ami a napelemek gyártásának jelenleg alapját képezi, és a tárolásban is fontos szerepe lehet – így könnyen előfordulhat, hogy hamarosan hallunk még a zöld energiával kapcsolatban Chiléről.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb