Centiméteres szélességgel tudja monitorozni a jégolvadást a NASA új eszköze

augusztus 30th, 2018

A NASA már most is hatékonyan monitorozza a globális felmelegedés egyik leglátványosabb következményét, a jégolvadást. Most viszont olyan eszközt állít szolgálatba, amely akár centiméterenként képes figyelni, hogyan olvad el a Föld jégtakarója.

Az ICESat-2 misszió fedélzetére lesz szerelve az ATLAS műszer (Advanced Topographic Laser Altimeter System, speciális topográfiai lézeres magasságmérő rendszer), amely azt is észreveszi, ha egy ceruzányi vastagságú jégdarab eltűnik a jégtáblákról és gleccserekről.

Az ATLAS hat különböző zöld fényt fog lövellni a jégtáblák felé másodpercenként tízezerszer, aztán megméri, hogy milyen gyorsan érnek vissza a műszerhez. Bár a különbség csak a másodperc töredéke lesz, a kutatók ezzel képesek megállapítani a változásokat. Az ATLAS sokkal pontosabban tudja majd megfigyelni a jégtakarókat és gleccsereket, mint elődei, és 250-szer több információt tud róluk gyűjteni.

Az eszköz a sarkoktól sarkokig fogja végigjárni a Földet, és egy évben négyszer fog méréseket készíteni ugyanarról az útvonalról. Így a szezonális változásokról is tud információkat gyűjteni.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb