Hogyan dolgozzák fel újra a fémet?

április 8th, 2016

Nem csak a műanyagot vagy a papírt, a különböző fémeket is képesek vagyunk újra felhasználni. Érdemes nem csak az első kettőre, de a fémhulladékokra is összpontosítani, ha szelektíven akarod gyűjteni a szemetedet.

Mi az a fém-újrafeldolgozás?

Ahogyan a műanyag és a papír esetében is, a fém újrafeldolgozása azt jelenti, hogy a fémhulladéknak új életet adnak, és olyan helyeken hasznosítják újra, mint építkezések, az elektronikai szektor vagy különböző alkatrészek gyártása során. Hogy miért jó a környezetnek, ha a fémet is újrahasznosítjuk?

  1. Csökkentjük vele a környezetszennyezést.
  2. Megvédjük a ritkább ásványi érceket és fémeket, amelyeket így többször felhasználhatunk.
  3. Csökkentjük az energiafelhasználást.

Honnan tudod, hogy megéri-e újrahasznosítani?

A fém-újrahasznosítás nem csak környezetbarát, akár még keresni is lehet vele – vannak ugyanis olyan fémek, amelyekért szép összegeket adnak különböző feldolgozóknál. Nem mindegy, milyen fémhulladékunk van, van különbség a vastartalmú és a nem vastartalmú fémek között. Könnyen el lehet dönteni, melyik fém milyen, csupán egy mágnesre van hozzá szükség – a vastartalmú és acéltartalmú fémeket ugyanis vonzza a mágnes, míg a nem vastartalmúakat nem. Utóbbiak az értékesebbek egyébként: a réz, az alumínium, a sárgaréz és a rozsdamentes acél nagyobb értékkel rendelkezik.

Ezt ismerve nem csoda, hogy a fém-újrahasznosítás elég népszerű, sokkal több fémhulladéknak adunk új életet, mint amennyi műanyagnak vagy papírnak. Talán érdemes lenne ugyanígy értéket párosítani az utóbbiakhoz is, és akkor felzárkóztathatnánk őket a fémhulladékok mögé.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb