A britek öt év alatt megfelezték az elektromosságból eredő szén-dioxid-kibocsájtásukat

január 4th, 2018

Hatalmas dicséret jár az Egyesült Királyságnak: 2012 óta sikerült megfelezniük az elektromos energiából eredő szén-dioxid-kibocsájtásukat.

Nagy-Britanniának 2017 volt az eddigi legzöldebb éve: a kimutatások szerint 2012 óta gyakorlatilag megfelezték az elektromos áramot termelő szektor által kibocsájtott szén-dioxid mennyiségét. Ahhoz képest, hogy tíz évvel ezelőtt még olyan gyerekcipőben járt az országban a zöld energia, hogy napelemek is alig voltak a házakon, ez hatalmas lépés.

Az eredményhez rengeteg minden hozzájárult: egyrészt a szénipar egyre inkább csökken, sőt, lassan összedőlni látszik, másrészt a napenergia által nyújtott lehetőségek drasztikusan emelkednek. Aztán ott van még az offshore szélenergia terjeszkedése, amelybe a britek rengeteg pénzt és energiát fektettek az utóbbi néhány évben.

Persze ez még mindig édeskevés ahhoz képest, amennyit el kellene érnünk, hogy be tudjuk tartani a párizsi klímaegyezményt, de tökéletesen mutatja az irányt azoknak, akik még mindig kételkednek a szénalapú energiatermelés elhagyásának sikerében.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb