A britek ismét divatba hozzák a tejesüvegeket

február 20th, 2018

Hihetetlen, mire képes egy dokumentumfilm: a BBC Kék bolygójának második része után a brit vásárlók egy tetemes része a műanyaghasználat csökkentése érdekében elállt a tejesdobozok használatától, és visszaváltott a régi, jól bevált tejesüvegekre.

Persze nem lehet kizárólag a BBC dokumentumfilmének tulajdonítani a váltást: a brit tejkiszállítók szerint már az elmúlt két évben is tisztán kimutatható, hogy egyre többen választják a visszaváltható, környezetbarát tejesüveges rendszert, mint a hagyományos, boltban kapható dobozos tejeket. A dokumentumfilm után egyébként a Milk&More jelentette be, hogy szinte azonnal 2500 új vásárlóval gazdagodott, ami azért már jelentős, ha a megspórolt műanyaghulladékot nézzük.

Az elmúlt években egyébként is tendenciává vált, hogy egyre többen mennek vissza a régi, tejkiszállító hagyományhoz, amely során a tejet a küszöbükre kapják, majd miután elfogyasztották, az üvegét újra a küszöbre teszik, a tejszállító pedig elszállítja azt, fertőtleníti, és újra felhasználja. Ez lényegesen környezetkímélőbb megoldás, mint a dobozos tej a boltokban, az Egyesült Királyságban pedig nem is kerül sokkal többe. Mindössze húsz penny a különbség – elhanyagolható, ha a környezetről van szó.

Ha belegondolunk, sokkal egyszerűbb is így az élet: nem kell elmennünk a boltba tejért, hanem az házhoz jön, majdnem ugyanolyan áron, mint a dobozos. Persze a világ különböző részein más a helyzet, Kanadában például zacskóba mérik a tejet, és az üveges változat háromszor-négyszer drágább, mint a nagyobb kiszerelésű zacskós.

A tejfogyasztás egyébként egyre inkább megy ki a divatból, hiszen sokan érzékenyek a laktózra, és a tejtermékek korának, úgy tűnik, lassan leáldozik. Aki azonban még mindig fogyasztja a tejet, az jobban jár az üveges verzióval, mert lényegesen környezetkímélőbb, mint akár a zacskós, akár a dobozos változat.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb