Franciaországban betiltották a műanyag evőeszközöket

március 20th, 2017

Franciaország lett az első nemzet a világon, ahol tilos eldobható műanyag evőeszközöket, tányérokat és poharakat használni – az egyszer használatos eszközök mindegyikének legalább részben lebomlónak kell lennie.

7,8 milliárd műanyagpohár évente

Franciaországban jelenleg évente 7,8 milliárd műanyagpoharat dobnak ki a szemétbe. Mint tudjuk, a műanyag igen lassan, több száz év alatt bomlik le, ezért ez a szennyezés igen jelentős. Ezek mindössze egy százalékát hasznosítják újra, így a környezetszennyezés mértéke elég aggasztó.

Lebomló eldobható eszközök

Az országban a helyi vállalatok 2020-ig kaptak haladékot arra, hogy átálljanak az új rendszerre: ekkortól ugyanis szigorúan tilos az országban olyan műanyag evőeszközt, poharat és tányért használni, amely teljesen műanyagból készül. A cél az, hogy a helyettük használt eszközök legalább lebomló és természetes alapú anyagokból készüljenek.

Franciaország élen jár a fejlődésben

Persze nem fogadták teljesen kitörő lelkesedéssel a rendeletet mindenhol, sokan attól tartanak, hogy a helyi vállalatok hátrányba kerülnek a nagy, nemzetközi cégekkel szemben. A rendeletet üdvözlők abban reménykednek, hogy Franciaország ezzel példát tud majd mutatni más országoknak is, és élén járhat a fejlődésnek. A nejlonzacskókat például már néhány amerikai városban kivonták a forgalomból – az evőeszközök lehetnek a következők.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb