A Bikini-atoll tengeri élővilága virágzik az atombombatesztek után 70 évvel

július 26th, 2017

A Bikini-atoll valóságos földi paradicsom volt a Csendes-óceánon, egészen addig, amíg az Egyesült Államok ki nem találta, hogy itt fogja végrehajtani a hidegháborús atomteszteléseket. Egy friss kutatás szerint azonban hiába a sugárszennyezés, a földi élet ugyan nem, de a tengeri virágzik a környéken.

A Bikini-atoll területén összesen 23 hivatalos atomfegyver tesztelése történt meg, méghozzá egy elég rövid, 8 éves periódus alatt (1946-1954). A bombák komoly károkat tettek a környezetben, néhányuk olyan erős volt, hogy a környező lakosságot evakuálni kellett, hogy megvédjék őket a sugárfertőzéstől.

Most majdnem 60 év telt el, hogy a területen az utolsó bombát is felrobbantották, a Stanford Egyetem kutatói pedig visszatértek, hogy megvizsgálják, a pusztítás milyen következményekkel járt a helyi élővilágban. Az óceánban pedig megfigyelhették, hogy mint mindig, a természet most is visszaveszi, ami az övé – a sugárzás ellenére az óceánban igazi, egészséges korallzátony áll, saját kis ökoszisztémával.

A kutatók reménykednek, hogy meg tudják figyelni, miért nem okozott daganatos elváltozásokat a sugárzás megemelkedett szintje a korallzátony élővilágában, és vissza tudják vezetni, hogyan éltek túl ezek az élőlények ilyen nagy mértékű sugárzást. Akár még arra is választ találhatnak, hogy hogyan alkalmazkodhatunk mi jobban a radioaktivitáshoz, és hogyan vehetjük fel a versenyt a daganatokkal szemben.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb