A bicikli, ami szmogot eszik

május 28th, 2017

Daan Roosegaarde tervező olyan biciklit álmodott meg, ami gyakorlatilag szmogot eszik – így nem csak hogy nem szennyezzük a levegőt a használatával, egyenesen még tisztítjuk is. A Roosegaarde stúdiónak egyébként nem ez az első ehhez hasonló találmánya: két éve már előrukkoltak a szmogevő épületek ötletével is.

A biciklizés már önmagában elég környezetbarát tevékenység: nem bocsájt ki károsanyagot, és még a szervezetnek is jót tesz, ha minden nap autókázás helyett mozgunk egy kicsit. Daan Roosegaarde tervező újítása azonban még ennél is zöldebbé tenné a biciklizést: az új kerékpár megtisztítaná a levegőt a használója körül, ezzel is duplán segítve a környezeten, valamint a szervezeten is.

A bicikli hasonló elven működik majd, mint a szmogevő torony: pozitív ionizáció segítségével választja ki a szennyeződésrészecskéket a levegőből. A kerékpáros felé érkező szennyezett levegőt megtisztítja, és a bicikli mögött is tiszta levegőt enged ki magából.

Ennek két előnye is van: egyrészt a városi szmogot csökkentheti, ha elegen használják, másrészt az emberi testet is kíméli a szmog káros hatásaitól. A szennyeződések részecskéi ugyanis az emberi szervezetbe jutva allergiát, asztmát, és rákos megbetegedéseket is okozhatnak.

A stúdió először Kínában, ezen belül is Pekingben próbálná ki az új bicikliket – a város egyébként is híres volt a sok bicikliséről, és az egyik legszennyezettebb településként tartják számon, rengetegszer van extrém szmogriadó is.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb