Belize betiltja az olajfúrást a partjainál

január 12th, 2018

Belize-en található a világ második legnagyobb korallrezervátuma, ezt akarják megvédeni a helyiek az offshore olajfúrás teljes betiltásával.

A belize-i korallzátony nagyjából 300 kilométer hosszú, lenyűgözően tiszta vízzel, atollokkal, mangrove erdőkkel és part menti lagúnákkal. A világ egyik legváltozatosabb ökoszisztémája található meg itt, nagyjából 100 különböző korallfajjal és 500 különböző halfajjal. 1996-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította – ha valaki járt már erre, nem is csodálkozik ezen.

A Deepwater Horizon katasztrófája után (amikor 4,9 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vizeibe) Belize aktivistái nyomást kezdtek gyakorolni a kormányra, hogy tiltsanak be a korallzátony közelében minden olajfúrási tevékenységet, a határozatot pedig végre 2017-ben elfogadták.

Persze a környezetvédelem is nagyot nyomott a latban, de a kormány azért is döntött így, mert a korallzátony az egyik legfőbb jövedelmi forrása az országnak, évente 237 millió dollárt hoz a gazdaság számára, hála a turistatömegnek, amely ide özönlik. A korallzátony területén ráadásul halászipar működik, amely nagyjából 190 ezer embernek ad megélhetést.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb