Banánalapú alternatívára cserélhetjük a műanyagzacskókat?

június 23rd, 2017

A műanyagszennyezés az egyik legnagyobb környezetszennyező probléma a világon, és ennek szép részét a műanyagzacskók okozzák – egy ugandai nő most a banánfák kérgéből készített, lebomló zacskókkal oldaná meg a probléma egy részét.

A műanyagszennyezés az egyik legégetőbb probléma jelenleg a világon. Az emberek műanyagtermelése nagyjából az 1970-es évektől indult meg olyan mértékben, hogy azt már tényleg katasztrófának lehet nevezni, de már a második világháború óta összegyűjtöttünk annyi szemetet, hogy az egész Földet be lehessen vele teríteni. Kutatók már arról beszélnek, hogy egy új földtörténeti korszak, az antropocén kezdődhet, véget vetve a körülbelül tizenkétezer éve kezdődött holocén korszaknak. Hogy ez miért probléma? Azért, mert az antropocén azért jöhet létre, mert olyan nyomot hagyunk mi, emberek a bolygón, ami már visszafordíthatatlan károkat okozhat.

Sharon Ninsiima Ugandában lakik, ahol a műanyagszennyezés legalább akkora probléma, mint a világ többi részén. Elgondolkodott, hogy mit tehetne ő az ellen, hogy ez így maradjon, vagy éppen rosszabbodjon, és rájött, hogy talán a legtöbb műanyagot mi a zacskókkal használjuk el.

Éppen ezért úgy döntött, hogy zöld anyagokat felhasználva olyan zacskót tervez, ami le is bomlik, ellentétben a műanyaggal. Az elkészítéséhez helyi alapanyagot használ: a banánfa kérgéből kivont rostokat, az így készült banánzacskók pedig egy héten belül lebomlanak.

Hogy hogyan készül egy ilyen zacskó? Sharon és munkatársai banánkérget raknak egy olyan gépbe, amely kinyeri belőle a rostokat, és forrásban lévő vízhez adja. A rostokat ezután papírhulladékkal keverik össze, és az így született pépet kiszárítják, majd papírt készítenek belőle.

A táskák egyébként nem csak környezetbarátok, de gyönyörűek is, ráadásul kizárólag helyi alapanyagokból készülnek.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb