Az űrből is figyelhetjük a fotoszintézist

október 15th, 2017

A Sidney-i Egyetem és a NASA kutatói közösen olyan technológiát fejlesztettek, amellyel a világűrből megfigyelhető a földi növénytakaró fotoszintézise.

A Földkörüli Szén Obszervatórium – 2 (Orbiting Carbon Observatory-2, OCO2) használatával a Sidney-i Egyetem és a NASA kutatói most már a világűrből is képesek monitorozni a Föld növénytakarójának fotoszintézisét. Ez nyilván azért is fontos, hogy tudjuk, pontosan mennyi szén-dioxidot nyelnek el a légkörből a növények, de egy másik szempontból is nagyon érdekes lehet számunkra.

Segíthet ugyanis meghatározni az úgynevezett GPP-t, azaz a bruttó elsődleges termelést (gross primary production), ami a növények esetében egy egységnyi megkötött szénmennyiséget rögzít. Azaz az obszervatórium és az új technológia segítségével egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy képesek legyünk megmondani, pontosan melyik növény mennyi szén-dioxidot tud megkötni, és ezt hatásosan mérhetjük is majd.

A Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a műholdas távérzékeléssel a nap által előidézett klorofil-fluoreszcenciát is mérni tudjuk, amely a fotoszintézis egy mellékterméke a leveleknél.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb