Az MIT robotja víz- és gázcsövekben préseli keresztül magát szivárgást keresve

július 26th, 2017

Az MIT egy okos robotja a városok alatt futó víz- és gázvezetékeken keresztüljutva vizsgálja majd az esetleges szivárgásokat, amelyeket egyébként csak túl későn vennénk észre.

A nagyvárosok alatt futó vezetékeket igencsak nehéz ellenőrizni, hiszen föld alatt vonulnak, és általában már csak akkor vesszük észre a meghibásodásukat, ha nagy a baj. Becslések szerint a társadalmat ellátó víz 20 százaléka elveszik a vízvezetékek nyílásain keresztül – ez már csak az egyre csökkenő édesvízkészlet miatt is aggodalomra adhat okot. De arra is gondolhatunk, hogy a kiszivárgó vízmennyiség felpuhítja a talajt, és megrongálja az épületeket. A gázszivárgások pedig elképesztő módon szennyezik a környezetet, és balesetveszélyesek is lehetnek.

Forrás: MIT

Az MIT új robotja ezeket a problémákat akarja kiküszöbölni azzal, hogy a csövekben haladva regisztrálja a szivárgásokat. A tollaslabdára emlékeztető szerkezet a legkisebb nyomásváltozásokat is képes érzékelni és regisztrálni, így az olyan szivárgást is fel tudja vezetni egy rendszerbe, amit még emberi szemmel sem biztos, hogy észrevennénk.

A robotot jelenleg Mexikóban, Monterreyben (a vízkészlet 40 százaléka veszik el szivárgások következtében) és Szaúd-Arábiában tesztelik – utóbbinál sem jobb a helyzet, az ivóvíz 33 százaléka tűnik el azért, mert nem megfelelő minőségűek a csövek. Itt pedig különösen fontos, hogy a sótlanított vizet ne pazarolják. Ha a technológia hosszabb távon is működőképesnek bizonyul, több helyen is bevethetik.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb