Az LNG-túlkínálat Magyarországnak is jól jöhet

november 2nd, 2017

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint a 2020-as évekig fennmarad a cseppfolyósított földgáz (LNG) túlkínálat a globális piacon. Ez mind Európának, mind Magyarországnak kedvező hír.

A nemzetközi LNG-piacon jelenleg két trend figyelhető meg: egyrészt folyamatosan növekszik az igény a cseppfolyós földgázra, másrészt egyre nagyobb mennyiség jelenik meg a kínálati oldalon is. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése szerint a kínálat olyan nagymértékben növekszik, hogy az középtávon biztosan fenntartja a túlkínálati helyzetet.

A világ legnagyobb LNG-exportőre, Katar idén júliusban jelentette be, hogy 2024-ig harminc százalékkal megemeli a földgáz cseppfolyósításához szükséges infrastruktúrája kapacitását. Eközben Ausztrália arra törekszik, hogy átvegye a vezető helyet a kis közel-keleti országtól. Az Egyesült Államok LNG-exportja is évről évre dinamikusan növekszik a palagáz-forradalom nyomán.

Mit jelent mindez Európa számára? Noha idén jelentősen nőtt az európai import, a világ LNG-fogyasztásának 70 százalékát Kelet-Ázsia adja. Ez az arány a növekvő kínai igények miatt várhatóan nem csökken a közeljövőben. A túlkínálat azonban átalakíthatja az ázsiai piac működését, és ebből Európa is hasznot húzhat.

A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése szerint növekedni fog a rövidtávú szerződésekkel értékesített LNG súlya, szemben a hosszútávra szóló megállapodásokkal, amelyek jelenleg még túlsúlyban vannak Kelet-Ázsiában. Ez lehetővé teszi, hogy a szállítók mindig ott adják el a földgázt, ahol abban a pillanatban a legnagyobb kereslet van rá. Ma már előfordul, hogy egy LNG-tartályhajó menet közben útirányt vált, és végül egy másik kontinensre érkezik, mint ahová elindult, ha onnan jobb árajánlatot kap.

„Az egyre rugalmasabbá váló kereskedelem és az ennek nyomán egymáshoz közeledő árak lehetővé teszik, hogy az európai energiakereskedők is gyorsan, kedvező áron vásárolhassanak cseppfolyósított földgázt. A tengerentúlról érkező LNG ma már Európa gázellátásának fontos pillére, és szűkebb régiónk energiabiztonságában is fontos szerepet játszhat” – mondta Pócs Balázs, a MET szóvivője.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb