Az Európai Unió visszaszorítaná az ételhulladék mennyiségét

május 22nd, 2017

Az Európai Parlament megszavazta azt a javaslatot, hogy az EU 2030-ra célként tűzze ki maga elé, hogy az élelmiszerhulladék mennyiségét a felére csökkentse. Mindezt az élelmiszer-adományokra vonatkozó korlátozások megszüntetésével és a lejárati dátumok felülvizsgálatával akarja elérni.

A fejlett országok esetében az élelmiszerhulladék általában az előállítási és felhasználási lánc legvégén, a fogyasztásnál keletkezik. Az Európai Parlament szerint az Európai Uniónak pontosan ezért kell valamit tennie az ügyben – megfelelő oktatással és a szabályozások feloldásával sokat lehetne segíteni a helyzeten.

A parlament megszavazta, hogy 2025-re az ételhulladékok 30 százalékát, 2030-ra pedig az ötven százalékát mérsékeljék. Mindezt két lépcsőben akarják megoldani: az egyik fontos tényezője hogy az élelmiszer-adományokra vonatkozó szabályozást felül kell vizsgálni, és kicsit megengedőbb politikát folytatni vele kapcsolatban.

A másik lépcső a megfelelő tájékoztatást jelenti: a legtöbben ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy a lejárati dátumok mit jelentenek az élelmiszereken, pontosan ezért rengeteg olyan étel veszik kárba, ami egyébként tökéletesen felhasználható lenne még később is. Persze ezeket úgy fogják felülbírálni, hogy az emberi egészségre ne legyen ártalmas –attól nem kell félnünk, hogy hamarosan az EU átcímkézi az összes tejterméket, és lejárt árut akar majd megvásároltatni velünk.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb