Az Európai Bizottság bekeményít: rengeteg műanyagot kitiltanának az EU-ból

június 3rd, 2018

Lassacskán azért mindenki rájön, hogy milyen nagyon környezetszennyezők vagyunk mi, emberek: az hagyján, hogy káros anyagokat juttatunk a levegőbe, amelyek megváltoztathatják a bolygónk klímáját, de annyi, le nem bomló hulladékot termelünk, ami teljesen megmérgezi az élővilágot is. Az Európai Bizottság most bekeményít: az Európai Unióban teljesen betiltaná a műanyag fültisztító pálcikát, a szívószálat és a műanyag evőeszközöket.

Az Európai Bizottság most végre bekeményít: az egyszer használatos műanyag jó részét betiltaná az Európai Unión belül. Ez vonatkozik például a műanyagból készült fültisztító pálcikákra, a szívószálakra és a műanyag evőeszközökre – ezek ugyanis a műanyagszennyezés jó részét teszik ki. A Bizottság egy tervezetet fogalmazott meg erre vonatkozóan, amely nemcsak a környezetet védené, de a politikusok szerint elősegítené, hogy új lehetőségek teremtődjenek az innováció és a versenyképesség területén, ráadásul rengeteg új munkahelyet is teremthetne.

Az egyszer használatos műanyag eszközök a tengeri hulladék 70 százalékát teszik ki az európai területeken, ezért óriási lépés lenne, ha valóban sikerülne betiltani a használatukat. A Bizottság azon termékek teljes betiltását tervezi, amelyek könnyen helyettesíthetők környezettudatos megoldásokkal. A műanyagból készült egyszer használatos italdobozokat csak a csomagoláshoz rögzített kupakkal vagy fedővel lesz szabad forgalmazni, ha a tervezetet elfogadják.

A Bizottság a gyártókat is megadóztatja úgy, hogy azoknak hozzá kell járulniuk a környezettudatos termékek fejlesztéséhez, a környezettudatossággal kapcsolatos oktatáshoz vagy egyedi csomagolásokat kell kifejleszteniük, amelyek kevésbé környezetszennyezők. A Bizottság reméli, hogy ez ösztönzően fog hatni a gyártókra is, és új megoldások keresésére ösztönzi majd őket.

A tervezet kitér a PET-palackok visszagyűjtésére is: a tagállamoknak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90%-ának begyűjtéséről.

És hogy ebből mikor lesz tényleges szabályozás? Ehhez előbb el kell fogadni a tervezetet – de a Bizottság prioritásként kezeli az ügyet, és még a 2019-es parlamenti választások előtt döntést akar róla hozni.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb