Az emberek 95 százaléka szennyezett levegőt lélegez be

április 17th, 2018

A Levegő Globális Helyzete jelentés kimutatta, hogy az emberek 95 százaléka szennyezett levegőt lélegez be, és több mint 60 millióan olyan területen élnek, ahol kifejezetten egészségre veszélyes a környező levegő. Ijesztő statisztikák következnek.

A Levegő Globális Helyzete 2018 (State of Global Air 2018) jelentésből ijesztő statisztikák derülnek ki a légszennyezettségről: megtudtuk például, hogy a szennyezett levegő immár a negyedik leggyakoribb halálok a világon, mindössze a magas vérnyomás, a rossz étrend és a dohányzás előzi meg. A légszennyezettség olyan egészségügyi kockázatokhoz vezet, mint a sztrók, a szívinfarktus, a tüdőrák, és a krónikus tüdőbetegségek.

A jelentésből az is kiderül, hogy a Föld teljes lakosságának 95 százaléka, mintegy 7 milliárd ember él olyan területen, ahol szennyezett a levegő. Az emberiség 60 százaléka pedig olyan területen éli mindennapjait, ahol már kifejezetten veszélyes a szennyezettség mértéke. Évente nagyjából 6,1 milliárd ember korai halálát okozza a légszennyezettség.

A finom por okozta halálesetek száma

A helyzet pedig egyre rosszabbodik, annak ellenére, hogy évek óta komolyan foglalkozunk a problémával. 2014-ben még csak a világ lakosságának 92 százaléka élt légszennyezett helyen, így négy év alatt sikerült három százalékot növekednie ennek a számnak. A mértékeket egyébként az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) normái alapján állapították meg.

A légszennyezettség egyébként apró porszemcsékből áll, amelyek szulfát, nitrátok, ammónia, nátrium-klorid, fekete szén és ásványi por maradványait tartalmazzák. A WHO mértékei szerint India és Kína kifejezetten rossz helyzetben van, ez a két ország felelős az összes légszennyezettség okozta halálozás feléért.

Fontos azt is megjegyezni, hogy bár a közlekedés okozta szmog nagy szerepet játszik a légszennyezés kialakulásában, nemcsak ezzel kell számolnunk, hanem a fatüzelésű tűzhelyekkel, valamint az állati trágyával és szénnel fűtő háztartásokkal is – ezekből pedig itthon is akad bőven.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb