Az Elbán és a Rajnán épülnek az új német LNG-terminálok

április 5th, 2018

Az LNG minden korábbinál rugalmasabbá tette a globális földgázkereskedelmet, és noha kisebb az infrastruktúra igénye, mint a csővezetékes megoldásnak, a tengeri szállítmányok fogadására olyan speciális terminálokat kell kiépíteni, amelyek képesek a lehűtött, cseppfolyósított földgáz eredeti halmazállapotába való visszaalakítására. Németország közvetve eddig is vásárolt LNG-t, ám ehhez a rotterdami terminált kellett használniuk – most azonban saját infrastruktúrát építenek.

Az új német LNG terminál az Északi-tengernél, az Elba torkolatánál fekvő Brunsbüttelnál épül meg. A tervek szerint éves szinten 5 milliárd köbméter gázt lesz képes fogadni. A nagyságrendek érzékeltetésére: ez 10 százaléka a Németország által évente vásárolt orosz gáznak. A beruházás költsége 500 millió euró, és 2022 végére tervezik az átadást.

Emellett folyamatban van egy másik, kisebb projekt is: a német RWE energiacég mobilLNG-infrastruktúrátépít a Rajnán, a duisburgi kikötőben.

Mindennek hátterében Németország ambiciózus célkitűzése áll, hogy 2050-re szénmentessé tegye a gazdaságát. Ennek része a zöld energiaforradalom, a megújulókra való átállás is.

„A zöldenergia növekvő súlya egyben megnövelte Németország gázigényét is:2017-ben 5 százalékkal nőtt a földgázfogyasztásuk. Az időszakosan csúcsra pörgő megújulók mögött álló tartalék kapacitásként a gázerőművek a leghatékonyabbak, mivela változó igények szerintrugalmasan, könnyen elindíthatók és leállíthatók” – mondta Smaraglay Zombor, a MET Magyarország árazás és pozíció menedzsment igazgatója.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb