Az egyik legmelegebb telet figyelhetjük meg az Arktiszon

március 9th, 2018

Amikor itt, Magyarországon ítéletidő tombolt, az Arktiszon a valaha mért egyik legmelegebb telet figyelték meg – olyannyira, hogy itt gyakran hidegebb volt, mint az Északi-sarkkörön.

Drámaian meleg van az Arktiszon: a grafikákon jól látszik, ahogy az arktiszi téli hőmérséklet évről évre egyre magasabb lesz. Egyelőre nem lehet megállapítani, hogy ez lesz-e a rekordtartó a meleg telek közül, de az már biztos, hogy Grönland környékén volt, hogy 6,1 Celsius-fokot is mértek.

Ez azért fontos, mert a mérési területen szokott lenni az arktiszi környék egyik legvastagabb jégtakarója, amely most nem fagy meg olyan ütemben és olyan gyorsan, mint kellene neki, hiszen a meleg hőmérséklet megakadályozza ebben. A Cape Morris Jesup időjárás-figyelő állomás mérései szerint volt olyan időszak, amikor az Északi-sarkkörön lényegesen melegebb volt, mint itt, Magyarországon – és ez nem azt jelenti, hogy nálunk volt extrém hideg, hanem ott volt extrém meleg.

Az IFLScience-nek nyilatkozó professzor, Zack Labe szerint ebben az időszakban általában vannak ehhez hasonló meleg hullámok az Arktiszon, ez a mostani azonban sokkal intenzívebb, és sokkal tovább tart, mint általában. A kutató szerint lehet szó arról, hogy ez most egy anomália, és jövőre visszaáll a természetes rend, de arról is, hogy ez egy növekvő tendencia, és ehhez hasonló arktiszi telekre kell majd számítanunk ezentúl.

 

A téli Arktiszon, ahol általában a sötétség honol, átlagosan -30 Celsius-fokig hűl le a levegő. Nulla fok feletti hőmérsékleteket legutóbb 2011 áprilisában mértek, ekkor összesen 16 órán keresztül volt ilyen meleg a levegő – 2018-ban azonban már 60 órányi melegnél tartunk.

A kutatók szerint az az oka a melegedésnek, hogy idén nagyon gyenge volt az az arktiszi légörvény, amely a meleg levegőtömeget általában délebb területeken szokta tartani. Idén a meleg levegő északra, míg a hideg délre tolódott, ezért volt az, hogy az Egyesült Államok északi részén szokatlan hideget mértek a télen.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb