Az Egyesült Királyság egy napig szénből nyert energia nélkül futott

április 28th, 2017

Olyan történt Nagy-Britanniában április 21-én, ami az ipari forradalom óta még soha: az egész ország teljes 24 óra alatt csakis olyan energiát használt, amelynek előállításához egyáltalán nem használtak szént.

Nemrég számoltunk be arról, hogy annyira lecsökkent az Egyesült Királyság szén-dioxid kibocsájtása, hogy utoljára a viktoriánus korszakban, vagyis Viktória királynő uralkodása idején volt ilyen alacsony. Most újabb pozitív hírek érkeztek a szigetország tájáról: április 21-én a National Grid mérései szerint 24 órán keresztül nem használtak olyan energiát, amelyet szénből nyertek.

Ilyenre az ipari forradalom óta nem volt példa, ami azért is nagy szám, mert Anglia az egyik gócpontja volt az ipar fejlődésének ebben az időszakban.

Ez persze jól hangzik, de két dolgot érdemes megjegyezni vele kapcsolatban: az egyik az, hogy az ország nehéziparának nagy részét már kiszervezte a határokon kívülre, így ez egyáltalán nem számít bele a statisztikákba. A másik pedig az, hogy sok helyen a szénfelhasználásról átváltottak a fatüzelésre, ami egyáltalán nem környezetbarátabb megoldás, mint az előbbi verzió.

Mégis, mindenképpen előrelépés ez is ahhoz képest, hogy korábban még az országhatárokon belül is volt (és van most is) jelentős szénből nyert energiamennyiség. Ez talán az első, lényeges lépés afelé, hogy több ilyen napot is mérjenek a szigetországban.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb