Az amerikaiak egyre több zöld energiát használnak

április 12th, 2017

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatása szerint az amerikaiak 2016-ban sokkal több megújuló energiát használtak el, mint az azt megelőző évben – úgy, hogy közben nem növekedett a felhasznált energia mennyisége!

Szerencsére nem meglepő, de annál jobb hír: az amerikaiak tényleg egyre több megújuló energiát használnak fel napi energiaszükségleteik kielégítésére. Ez azért számottevő, mert Kína mellett például az Egyesült Államok az egyik olyan nagy ország, ami a globális szén-dioxid kibocsájtás nagy szeletéért felel önmagában – ha itt jobbra fordul a helyzet, azt globálisan is megérezzük.

Ez a kedvező adat annak is köszönhető, hogy az elmúlt néhány évben drasztikusan csökkent a fotovoltaikus panelek ára a kontinensen, a napenergia felhasználása többek között ezért növekedett ilyen meredeken (38 százalékkal 2015-höz képest). Ennek nagy részét a villamosenergia-, lakossági és kereskedelmi szektorban használták fel.

A szélenergia felhasználása is megnövekedett, méghozzá nem is kis mértékben: 19 százalékkal a 2015-ös számokhoz képest. A szénből nyert energia ezzel szemben 9 százalékkal csökkent, ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a villamosenergia-szektorban átvette a helyét a napenergia, a szélenergia és a földgáz. A földgázfelhasználás átlagosan egy százalékkal emelkedett 2015-höz képest.

Sajnos rossz hírek is érkeztek azonban: a közlekedési szektorban a szénhasználat 2 százalékkal növekedett az előző évhez képest.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb