Az alkoholóriások is beszállnak a műanyag szívószálak elleni harcba

március 27th, 2018

Újabb óriási lépés a kevesebb műanyaghasználat felé: két óriás alkoholforgalmazó is megfogadta, hogy nem kommunikál többet műanyag szívószálakkal, eltünteti őket a reklámjaiból, és a leányvállalatait is erre készteti.

Ha belegondolunk, a műanyag szívószálak használata tényleg elképesztően pazarló és felesleges – még csak élvezeti értéket sem ad az alkohol- és üdítőfogyasztáshoz, ha szívószállal isszuk, valójában semmiféle gyakorlati haszna nincs. Cserében borzasztó mértékben szennyezik a környezetet, ráadásul úgy, hogy nagyon-nagyon hosszú idő alatt bomlanak csak le, így hozzáadódnak az óceáni hulladék mennyiségéhez is, ami egy friss kutatás szerint 7 éven belül megtriplázódik majd.

Ezt a problémát felismerte két óriási alkoholforgalmazó, a Diageo és a Pernod Ricard, és hadat üzent a műanyag szívószálaknak. Az alkoholóriásokhoz egyébként olyan márkák tartoznak, mint az Absolut, a Bailey’s, a Smirnoff, a Chivas Regal és a Havana Club – így tényleg komoly előrelépésről beszélhetünk.

A Pernod Ricard közleményében arról írt, hogy egy szívószálnak, amelyet átlagosan 20 percig használunk, 200 évre van szüksége ahhoz, hogy apró elemeire essen szét, és még ekkor sem bomlik le teljesen. A forgalmazó ezek betiltásával és reklámozásuk elhagyásával kíván tenni a környezetvédelemért.

A Diageót is hasonló célok vezérlik, az angol vállalat is bejelentette, hogy minden promócióból, eseményéről, a cégek helyszíneiről és a leányvállalatok irodáiból is teljes mértékben kitiltja a szívószálakat. Ott, ahol mégis használnia kell szívószálakat, csakis teljesen lebomló, környezetbarát változatokat fog alkalmazni.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb