Ausztrália visszavesz a környezetvédelemből

július 29th, 2017

Széles körű felháborodás kísérte az ausztráliai kormány törvényjavaslatát, amely a 2012-ben meghatározott természetvédelmi területek jó részét halászhatóvá tenné.

Ausztrália az egyik legnagyobb tengeri biodiverzitással rendelkező ország – sokáig azonban hivatalosan egyáltalán nem történt semmiféle jelentős védelem a tengeri ökoszisztéma megvédése érdekében. 2012-ben aztán végül létrejött az egyik legnagyobb tengeri természeti rezervátum a kontinens körül, ami megnyugtatta a kutatókat és a civileket egyaránt.

Csakhogy azóta kormányváltás volt az országban, és a konzervatív vezetőség úgy döntött, jócskán megnyirbálja a természetvédelmi területek arányát. Teljesen nem szándékozik kivonni semmit a környezetvédelmi intézkedések alól, de több területet ismét halászhatóvá akar tenni, ami még mindig nagy csapás volna a biodiverzitás szempontjából.

A határozat egyelőre nem lép életbe, 60 napig felülvizsgálható, és csak ez után kerül a parlamenthez – itt viszont valószínűleg elfogadják majd. „Ez egy sértés a tudományos közösségre nézve” – mondta el a Science tudományos folyóiratnak David Booth, a Sidney-i Műszaki Egyetem tengerbiológusa.

Forrás: Science

A határozat Ausztrália exkluzív gazdasági övezetének 36 százalékát érinti –ezek azok a területek, amelyek a 2012-es határozat alá is estek. Az új javaslat az olyan tevékenységeket továbbra is tiltaná, amelyek a tengerfenék élővilágát veszélyeztetik, de a halászat bizonyos formáit engedélyezné.

A tengerbiológusok nem értenek egyet a megszorításokkal – szerintük majdnem megfelezik a védett területek számát, ami semmissé teszi a kutatók sok éves munkáját.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb