Apró szingapúri sziget jelentheti az energiatárolás jövőjét

június 6th, 2017

Egy Szingapúr partjainál elhelyezkedő apró szigeten kísérleteznek a hidrogénes energiatárolás módszerével, ami sokkal olcsóbbá és kiszámíthatóbbá tehetné a megújuló energiát. A probléma egyelőre azzal van, hogy a technológia túl drága – erre jelenthet megoldást a Semakau-szigeten felállított energiatároló.

A megújuló energiával jelenleg a legnagyobb problémánk az, hogy erősen időszakos – vagyis amíg süt a nap, és fúj a szél, tudjuk hasznosítani, a tárolásában azonban még egyelőre nagyon gyerekcipőben járunk. Az akkumulátoros energiatárolás egyre inkább fejlődik, ennél viszont van egy sokkal hatékonyabb megoldás, ami nem csak abban segítene, hogy a nagyobb mennyiségű, nappal begyűjtött energiát éjszaka is hasznosítani tudjuk, hanem abban is, hogy a nyáron begyűjtött mennyiséget télre is elraktározhassuk.

Egy francia energiavállalat, az Engie SA kísérletezik a Szingapúrhoz tartozó Semakau-szigeten abban, hogy a hidrogénes energiatárolást sokkal hatékonyabbá és olcsóbbá tegye. „Az akkumulátorok napközbeni időszakra, néhány órára jelentenek csak megoldást” – nyilatkozta Didier Holleaux, az Engie ügyvezető alelnöke. „A hidrogénnek masszív hosszú távú potenciálja van. Ha nyáron gyűjtöd be az energiát, de télen is szükséged van rá, vagy egy hosszabb felhős időszakban, a hidrogén a megfelelő megoldás.”

A hidrogénes tárolás dióhéjban úgy működik, hogy az elektromosság beindítja az elektrolízises folyamatot, amely során a víz hidrogénre és oxigénre bomlik. A hidrogént addig tárolják, amíg szükség nincs rá, ebből tökéletes zöld energiahordozó válhat, és az üzemanyagcellákon keresztül pumpálva áramot generálhat.

Az elektrolízises folyamattal van jelenleg a legnagyobb gondunk – ez még nagyon drága és problémás, az Engie SA azon dolgozik, hogy olcsóbbá és egyszerűbbé tegye. Valószínűleg még nagyjából 10-15 évet várnunk kell arra, hogy ebből valós megoldás szülessen, de érdemes vele foglalkozni, hiszen a hidrogén a jövő nagy megoldása lehet az energiaproblémák tekintetében.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb