Napelempark épülhet Csernobil helyén

április 7th, 2016

Egy kínai társaság érdeklődik aziránt, hogy napelemparkot építsen az egykori ukrán nukleáris katasztrófa helyszínén.

Hatalmas katasztrófa

A csernobili atomkatasztrófa egyértelműen a legtragikusabb volt az atomkatasztrófák szerencsére egyelőre nem túl népes sorában: 50 embernek közvetlenül, több ezer embernek közvetetten, sugárzás által okozta a halálát. Az 1986-ban történt tragédia nem csak az embereket, de a környezetet is végképp szennyezte, gyakorlatilag még most is lehetetlen biztonságosan visszatérni a területre.

Zöld energia az atom helyére

Kínai vállalatok azonban már gondolkodnak azon, hogy mit lehetne kezdeni a kihasználatlan, vitatottan radioaktív területtel. Nem is aprózzák el a dolgot: egy gigawattos szolárerőművet akarnak felhúzni mintegy 2500 hektárnyi területen, hogy ne vesszen kárba az az elképesztő nagy, kihasználatlan környék.

Helyi munkások dolgoznak rajta

A kínai Golden Concord Holdings biztosítaná a napelemeket, és a Sinomach fogja megépíteni és üzemeltetni az erőművet. Az építkezés már valószínűleg ebben az évben megkezdődik, pontos kitűzött dátum azonban még nincs arra, hogy mikor indulhat meg a napenergia lefölözése. Az viszont biztos, hogy a helyi, ukrajnai közösségeket fogják foglalkoztatni az építkezések során.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb