4 ok, hogy használt ruhát vásárolj új helyett

A csapból is a zöld energia, az okos műanyagfelhasználás és a szén-dioxid kibocsájtásának csökkentése folyik – mindezt nagyon ritkán vizsgáljuk meg olyan oldalról, ami a vásárlási szokásainkat illeti. Korábban már adtunk tippeket arra, hogy a mindennapi bevásárlást hogyan oldhatjuk meg úgy, hogy minél kevesebb ételhulladékot termeljünk utána, most pedig a ruhavásárláshoz nyújtunk egy kis segítséget – ezt is lehet ugyanis zölden művelni.

 

Nem titok, hogy a civilizációnk nagy része a fogyasztás köré épül – hacsak nem egy elmaradott afrikai országban vagy a szibériai sztyeppe fagyott földjén élünk, naponta több száz forrásból zúdul ránk, hogy mit kéne vennünk és hol ahhoz, hogy boldogok legyünk. Persze ezeknek a termékeknek a nagy része igencsak nagy terhet ró a környezetre, mindegy, hogy az előállításra vagy a nemzetközi szállításra gondolunk éppen. Sok olyan pontja van a vásárlási szokásainknak, amelyeken egy kicsit változtatva sokat segíthetünk a környezet védelmében. A ruhavásárlási szokásokat például nagyon könnyű megreformálni – elég, ha minél kevesebb ruhát veszünk újan, és minél többet használtan!

Vegyél használt ruhát, mert zöld!

A fast fashion elképesztő mértékben szennyezi a környezetet – ritka az olyan elérhető áron dolgozó márka, amely figyel arra, hogy minél zöldebben készítse el, majd szállítsa a ruháit. Éppen ezért ha használtat vásárolsz, azzal megspórolod azt a környezetszennyező tevékenységet, amely akkor zajlana, ha újonnan vennéd a ruhát. Persze a szállítás sokszor ezeknél sem túlságosan környezetbarát, de legalább már egy lépést tettél afelé, hogy zöldebben vásárolj.

Vegyél használt ruhát, mert szelektív hulladékgyűjtésre ösztönöz!

Ha használt ruhaboltokban vásárolsz, elég nagy az esély arra, hogy előbb-utóbb te is elgondolkozol azon, hogy a saját ruháidat is leadd egy ilyen gyűjtőnek, ahol aztán új életet kaphatnak a nem hordott ruhadarabjaid. Kevesebb a valószínűsége, hogy a szemétben landolnak – inkább gyűjtsd össze őket, és vagy egy ilyen használt ruhaboltba vidd, vagy add a rászorulóknak!

Vegyél használt ruhát, mert a pénz a közösségben marad!

Ha nem a nagy használt ruhaboltokra gondolunk, hanem a kisebbekre, esetleg az olyan bolhapiacokra, ahol ruhát is lehet kapni. Ilyenkor nem külföldre viszed a pénzedet, hanem a helyi közösségben hagyod, ezzel támogatod azt, hogy az eladók is megéljenek. Ez vonatkozik az olyan civil kezdeményezésekre is, mint amilyen például a Gardrób közösségi vásár – érdemes elgondolkodni rajta!

Vegyél használt ruhát, mert látod, melyik minőségi!

Mivel használtan vásárolod meg a ruhákat, látod, hogy melyik az, amelyik kiállta az idő próbáját, és melyik az, amelyik már pár mosás után kinyúlik. Így sokkal kevesebbet költesz az olyan darabokra, amelyek nem képviselnek minőséget, és sokkal kevesebb hulladékot is termelsz, mert nem kell tőlük megszabadulni. A pénzed is megmarad, és még a környezetednek is jót teszel vele!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb