A viktoriánus korszakban volt utoljára ilyen alacsony Anglia szén-dioxid kibocsájtása

A Carbon Brief szerint annyira lecsökkent az Egyesült Királyság szén-dioxid kibocsájtása, hogy utoljára a viktoriánus korszakban, vagyis Viktória királynő uralkodása idején volt ilyen alacsony. Mindehhez elég volt a szénfelhasználás csökkentése, az olaj- és földgázfelhasználás még kicsit emelkedett is az országban.

Mi történt a viktoriánus korban?

A viktoriánus korszak azt az időszakot jelenti Anglia történelmében, amikor Viktória királynő uralkodása alatt az ország egyik fénykora zajlott. A 19. század volt az ipari, kulturális, politikai, tudományos és katonai változások kora az Egyesült Királyságban, amelyet a Brit Birodalom további terjeszkedése fémjelzett. Az iparosodás már javában folyt, a motoros autók azonban még nem jelentek meg nagy számban az utcákon.

Elképesztő csökkenés

Na, ehhez az időszakhoz zárkózott most fel az Egyesült Királyság, már ami a szén-dioxid kibocsájtását illeti: a Carbon Brief szerint, a World Resources Institute és az ország kormánya által biztosított adatok alapján, 2016-ban 6%-kal csökkent a kibocsájtás, amivel már a viktoriánus időszakot jellemző szintre alacsonyodott.

A Treehugger kiemeli, hogy mindez úgy sikerülhetett, hogy a szénfogyasztást csökkentették – érdekes, hogy a földgáz és a kőolaj felhasználása még növekedett is egy kicsit, méghozzá plusz 12,5 és plusz 1,6 százalékkal. A szénfelhasználás azonban 52 százalékkal csökkent – ez hozta azt a hat százalékos kibocsájtáscsökkenést, ami tényleg hatalmas előrelépés a szigetország számára.

Mikor jön el a kőolaj vége?

A kérdés persze az, hogy mennyivel fog még ez csökkenni, ha a kőolaj és a földgáz felhasználása is elkezd csökkenni – valószínűleg előbbi hamarosan hasonló sorsra jut, mint a szén, hála a városok autómentes törekvéseinek és az elektromos autók terjedésének. Ha ez is bekövetkezik, az Egyesült Királyság szén-dioxid kibocsájtása még jobban csökkenhet.

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb