Amerikában most nyers, tisztítatlan vizet isznak az emberek

január 7th, 2018

Igen, jól olvastad: nyers vizet! A szűretlen, tisztítatlan víz a legújabb trend az USA nyugati partján. A probléma csak az, hogy ez a divatkatasztrófa meg is ölheti a fogyasztóját.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Egészségügyi Világszervezet kart karba öltve harcol azért, hogy az elmaradott, fejlődő országokban mindenki hozzájusson ivóvízhez. 2010-ben alapvető emberi jog lett a tiszta ivóvíz, annak fényében, hogy a statisztikák szerint ma közel 1,8 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, 2,5 milliárd számára pedig a legalapvetőbb higiéniai feltételek sem állnak rendelkezésre. Emiatt a világban minden 20. másodpercben meghal egy kisgyerek.

Ausztrália a legszárazabb terület, de Afrikában is nagy a baj: 300 millióan élnek olyan helyen, ahol egy főre kevesebb mint ezer köbméter víz jut. A kontinensen a fertőzött víz és a nem megfelelő életkörülmények miatt óránként 115 ember hal meg.

Ehhez képest a nyugati világ önként mond le a tisztított vízről: az Egyesült Államokban a legújabb divat a nyers víz fogyasztása, amely annyit jelent, hogy szűretlen, sterilizálatlan, tisztítatlan vizet isznak. A legtöbben a nyugati parton, San Francisco környékén és a Szilícium-völgyben dőlnek be a trendőrületnek. A nyers víz pártolói szerint a csapvízben annyi szennyeződés és gyógyszermaradvány, valamint fertőtlenítőszer található, hogy rosszabbul járunk vele, ha ezt fogyasztjuk, mintha a természetes vizet innánk. Valószínűleg azért ezzel a nagy vérhas-, tífusz- és kolerajárványok halottai vitatkoznának, ezen betegségek ugyanis leginkább a vízzel jutnak az ember szervezetébe. A nyers vízben rengeteg az olyan vírus és baktérium, amely potenciálisan halálos kimenetelű fertőzéseket is hozhat a fogyasztójának. Nem véletlen, hogy a víztisztítás feltalálása előtt az emberek inkább bort fogyasztottak, mint folyóvizet.

A csapvíz tisztasága persze kétséges, sok területen egyáltalán nem biztonságos fogyasztani – az itthoni csapvíz azonban nem veszélyes. Sőt, a Webbeteg szerint az ország nagy részén egyenesen kiváló a minősége, így nyugodtan fogyasztható. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a nagy port kavart gyógyszerkoncentrációs botrány is túlzott, és a csapvízben olyan kis mennyiségben vannak jelen a fogamzásgátlók és társaik, hogy az egyáltalán nem veszélyes az emberi szervezetre. Így a nyers vizet fogyasztók tényleg feleslegesen mérgezik magukat.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb