Algák terelhetik zöld útra Svédországot

június 25th, 2017

Svédországban a cementgyártás az egyik vezető iparág – csakhogy ez rengeteg szén-dioxid-kibocsájtással jár. Persze az ország nem akar lemondani az egyik fő bevételi forrásáról, de nem is akarja szennyezni a környezetet. Mi a megoldás? Hát az alga!

A svéd Degerhamn városkában található Cementa cementgyár új módszert talált ki arra, hogy a cement előállításából keletkező rengeteg szén-dioxidot ne kelljen a levegőbe engednie. Catherine Legrand kutató és csapata rájött, hogy az algák képesek tökéletesen magukba abszolválni a szén-dioxidot mindenféle káros melléktermék nélkül – Svédország pedig egészen könnyedén hozzájuthat ehhez a hasznos kis élőlényhez, hiszen a tengerben bőven akad belőlük.

A folyamat három lépcsőből áll: először is egy nagy tartályban összegyűjtik a tengervizet, majd tápanyagokat adnak hozzá, hogy az algák számát megsokszorozzák. Aztán az algadús folyadékot összekeverik a Cementa végtermékeivel, kiteszik a napra, és várják, hogy az algák a napfény hatására dolgozni kezdjenek.

A Linnaeus Egyetem kutatójának, Legrandnak ez az egyik része az úgynevezett Algoland projektjének, amely egy olyan rendszert jelent, ami mindenféle káros végtermék nélkül, algák segítségével szünteti meg a gyárak szén-dioxid kibocsájtását. Persze a Cementa esetében ez még mindig nem túl nagyszabású, de valahol el kell kezdeni – hamarosan bővül azon gyáraknak listája, ahol a módszert alkalmazni fogják.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb