Akár a Holt-tengerből is képes tiszta vizet generálni egy új találmány

április 13th, 2018

Újfajta sótalanító módszert találtak fel a Texasi Egyetem kutatói, amely még a legsósabb vízből, a Holt-tenger vizéből is képes volt olyan tiszta folyadékot létrehozni, amely emberi fogyasztásra is alkalmas. Az ivóvízhiány egyre fontosabb problémává válik világszerte, így kifejezetten jól jöhet egy ilyen találmány, amellyel környezetbarát módon, olcsón és gyorsan tudunk iható vizet kinyerni a legsósabb területekről is.

A Texasi Egyetem kutatói hidrogél és napfény felhasználásával képesek még akár a Holt-tenger vizéből is kinyerni a sót, és iható vizet generálni – derül ki a sajtóközleményükből. A Nature Nanotechnology tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk alapján leszűrhető, hogy az eszköznek napfényelnyelő és hidrofil tulajdonságai is vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy még az olyan sós környezetből is tiszta ivóvizet nyerjen ki, mint a Holt-tenger.

A kutatócsapat szolár gőzfejlesztője a nap energiáját használja arra, hogy a vízből vízgőzt generáljon. Az eszköz a szennyezett vízzel teli tároló tetején kap majd helyet, majd amikor napfény éri, elkezdi begyűjteni a keletkező párát. A napfény felhasználása és a hidrogél használata miatt a kutatók azt mondják, hogy az ő módszerük sokkal olcsóbb, mint a piacon jelenleg jelen lévő sótalanító rendszerek.

Nem hiába emlegetjük ennyit egyébként a Holt-tengert: a kutatók ezen a vízen próbálták ki, mennyire működik a sótalanítás, és arról számoltak be, hogy tökéletesen, és ráadásul gyorsan is. A közlemény szerint egy nap akár négyzetméterenként 25 liter desztillált víz is összegyűlhet, ami egy háztartásnak bőven elegendő, de akár katasztrófaövezetekben is megfelelő mennyiség lehet.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének statisztikái szerint több ember hal meg évente fertőzött ivóvíz következtében, mint háborúban. 2050-re négyből egy embernek lesz kétséges az ivóvízellátása, ez az arány jelenleg kilencből egy, ami nem sokkal, de azért lényegesen kevesebb. Ezért tényleg égető problémáról van szó, amire minél előbb megoldás kell találni – talán pont a Texasi Egyetem kutatóinak segítségével.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb