Agresszívházak jönnek Hamburgba

május 30th, 2017

A név vicc, de az elképzelés nem: a passzívházak mintájára agresszívháznak (Agressivhaus) nevezik el azokat az újrahasznosított épületeket, amelyeket egykor háborús célokra használt házakból és bunkerekből alakítottak át. Már van is példa a dologra.

Egy második világháborús bunkert alakítottak át Hamburgban: éjszakai szórakozóhely, iskola és irodák is működnek benne. Az épület korábban üresen állt, teljesen kihasználatlanul, ma pedig termeinek ötven százalékában zajlik az élet.

Nem ez az első eset, hogy Hamburgban ilyet művelnek: egy második világháborús, légicsapások idején menedékül szolgáló bunkert például olyan erőműteleppé varázsoltak, amely csakis zöld energiát használ a működéshez. Wilhelmsburg városrészben ez az első ilyen kezdeményezés, de biztosan nem az utolsó, a városnak pedig van bőven olyan kihasználatlan bunkere, amelyeket jó célra lehet átalakítani.

Nem Hamburgban léteznek egyébként csak ilyen agresszívházak: Brémában szintén régi bunkereket alakítanak át úgy, hogy újra felhasználhassák őket – ott például egy dizájnstudió kapott helyet egy régi betonépületben.

Főkép: Archdaily/ Hilldegarden

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb