A tengeri madárfiókákat is gyilkolja a műanyag

június 27th, 2018

A tengeri ragadozó madarak képtelenek megkülönböztetni a zsákmányt a műanyag szeméttől, ezért sorra halnak – ez derül ki a BBC dokumentumfilmjéből, amelyet egy ausztrál kutatócsoportról készítettek, akik ezeket az állatokat mentik.

Nemrég nagy port kavart az a thaiföldi bálnáról szóló cikk, amelyből kiderült, hogy az állat a gyomrában található, több mint nyolcvan műanyagzacskótól pusztult el, mivel nem tudott táplálkozni a megemészthetetlen hulladék miatt. Hasonlót élnek át a tengeri madarak is jelenleg, hiszen a BBC dokumentumfilmjében megszólaló kutatók szerint a ragadozó állatok képtelenek megkülönböztetni a valódi zsákmányukat a műanyaghulladéktól, és ezt a hulladékot még a fiókáiknak is visszaviszik a fészekbe – így az állatoknak már szeméttel a gyomrukban kell felnőniük, már ha képesek megérni a felnőttkort.

A dokumentumfilm az Ausztrália melletti Lord Howe szigeten dolgozó kutatócsoport munkáját mutatja be, amely a tengeri madarak megmentéséért küzd. A mentési folyamat elég brutálisan hangzik: amikor a fiókák szülei elhagyják a fészket, a kutatók egészen egyszerűen kimossák a madarak gyomrát, így megszabadítják őket a gyilkos műanyagtól.

A módszer, bár bizonyos szintig hatékony, azért nem a legjobb megoldás – ezért is kellene azonnal találnunk valami hatékony módszert a műanyagszennyezés helyzetének javítására.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb