A műanyag szívószálak az egészségedre is károsak

július 30th, 2018

Beszélhetünk itt a műanyag szívószálak és az egyszer használatos műanyagok környezetkárosító hatásairól, de az emberek mégis inkább csak arra figyelnek oda, ami a saját életükben hoz rövid távú változást. Ha az nem éri el az ingerküszöbödet, hogy a Föld lassan megfullad a műanyagszennyezésben, akkor talán a műanyagok egészségkárosító hatásaira már oda fogsz figyelni.

Nem tesz jót az emésztésednek

Ha szívószállal fogyasztod az innivalót, nagyobb a valószínűsége, hogy sok levegőt nyelsz az itallal együtt – ez pedig gyomorbántalmakhoz és puffadáshoz vezethet. Ha szénsavasat iszol, még nagyobb az esélye annak, hogy a hasad nem ússza meg a dolgot.

Káros anyagok jutnak a szervezetedbe

A szívószálak nagy része polipropilénből készül, ami kutatások szerint elfogyasztva bezavar a hormonháztartásodba, egészen pontosan az ösztrogénszintedbe. Ez pedig egyáltalán nem hangzik jól.  A helyzet rosszabb, ha a szívószál savaknak (például szénsavnak) vagy hőnek (például meleg innivalónak) van kitéve, ekkor ugyanis még több polipropilén kerül a testedbe. Ráadásul a rengeteg műanyaghasználat még vissza is üt ilyen szempontból is: a tengeri élőlények elfogyasztásával rengeteg mikroműanyagot eszünk, aminek hasonló hatása van a szervezetünkben.

Ráncosabb leszel

A cigarettázóknak vannak tipikusan „cigiráncaik” – ezek azért jelennek meg, mert gyakran szívják a bűzrudat, így a bőr a száj környékén jobban megereszkedik. Ugyanez a helyzet akkor is, ha sokat használod a szívószálakat, hiszen a mozdulat ugyanaz. A szájkörnyéki ráncok nagyobb eséllyel és hamarabb alakulnak ki, ha sokszor iszol szívószállal.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb