A mostani hőhullámok nem anomáliák, ezentúl ez lesz a normális

július 23rd, 2018

Itthon ez a nyár eddig elég eseménytelenül telt időjárás terén: semmi kiemelkedő történelmi maximum, semmi nagy hőhullám, semmi jelentős lehűlés. Úgy tűnhet, hogy az időjárás nincs megőrülve, a klímaváltozás még messze van, így kéne ennek kinéznie – mindjárt mást mondana a dologról az, aki néhány ezer kilométerrel északabbra lakik, mint mi.

Az északi féltekén, annak ellenére, hogy mi jelenleg nem igazán érzékeljük, óriási hőhullámok söpörnek végig. Norvégiában például ebben az időszakban most mértek először 30 fok feletti hőmérsékletet, és úgy tűnik, nem igazán akar mérséklődni az északi országhoz mérten kánikulának mondható időjárás. Svédországban ugyanígy 34 fokig is felkúszott a hőmérséklet, Finnországban és Észtországban 32 fokot is mutattak a hőmérők. Nagy-Britannia sem úszta meg: az elmúlt 42 évben nem volt ilyen hosszú ideig tartó forró periódus az országban.

A klímaváltozást tagadók általában azzal érvelnek ilyenkor, hogy ezek a hőhullámok anomáliák, és teljesen természetesen jelentkeznek, semmi közük nincs az emberi tevékenységekhez. Csakhogy ez kutatók szerint egyáltalán nem így van: a mostani extrém időjárás nem anomália, ez lesz mostantól a normális. Leginkább az északi sarkköri vortex, azaz ciklon meggyengülése a felelős – ehhez volt köthető a pár hónapja a karibi térségben megjelent szokatlan hideg (Miamiban például még hó is esett), és ez okozza a mostani extrém meleget is.

A vortex egy az északi- és déli-sarkkörnél jelentkező, alacsony légnyomású terület, amelynek legfőbb feladata az, hogy a hideg, nagy tömegű levegőt a sarkoknál tartsa. Ez természetes módon is gyengül és erősödik, de a hosszú távú gyengülésében számos kutató szerint a klímaváltozásnak van szerepe. A vortex pontos működéséről az Index írt részletesen a cikkében.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb