A melegedő hőmérséklet több szélenergiát jelenthet

május 19th, 2018

A British Antarctic Survey kutatása szerint Észak-Európában a szél erősödésére lehet számítani a hőmérséklet-emelkedés hatására, ami azt jelenti, hogy sokkal több szélenergia jut majd az egyébként is egyre inkább erre számító országokban. A legjobban az Egyesült Királyság jár majd, de Németország, Litvánia és Lengyelország sem panaszkodhat.

A Brit Antarktisz Felmérés, az Oxfordi Egyetem és a Bristoli Egyetem közös kutatása kiderítette, hogy a melegedő levegőnek egy nem várt pozitív hozadéka is lehet: a szelek felerősödhetnek, ami azt jelenti, hogy több energiát nyerhetünk a szélturbináinkkal.

A kutatás főként Észak-Európában vizsgálta a melegedő hőmérséklet hatásait, összesen 282 szárazföldi szélturbina energiatermelését elemezte ki az elmúlt 11 évből. Kiderült, hogy mindössze 1,5 Celsius-fokos emelkedés 10 százalékot növelhet a szélenergiából eredő energiatermelésen, már ami az Egyesült Királyságot illeti. Lengyelország, Litvánia és Németország sem panaszkodhat, de igazán jól a britek járnak: további 700 ezer háztartás kaphat így majd zöld energiát, és ezt csak a már meglévő turbinamennyiségre számolták. Valószínűleg az elkövetkezendő években ez is növekedni fog, így a szélenergiát még jobban ki tudják majd aknázni a szigetországban.

„A jövőben az Egyesült Királyságban nyáron is olyan energiamennyiséget tudunk majd termelni a szél segítségével, amilyet most csak a téli időszakban látunk” – mondta Dr. Scott Hosking a Brit Antarktisz Felméréstől. Ráadásul a britek az offshore szélenergiában is vezetik a világrangsort, amit ez a kutatás számításba sem vett. A britek tehát legalább egyvalami miatt mégis örülhetnek a melegedő hőmérsékletnek.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb