A McDonald’s is nekimegy a műanyag szívószálaknak

március 31st, 2018

Úgy tűnik, a világ óriásvállalatai lassacskán tényleg felismerik, hogy nagy baj van a feleslegesen használt, nagy mennyiségű műanyag szívószállal: most éppen a McDonald’s áll neki annak, hogy kisöpörje őket az éttermekből.

Nemrég írtunk arról, hogy két óriás alkoholforgalmazó, a Diageo és a Pernod Ricard hadat üzent a műanyag szívószálaknak, kiszorították őket a rendezvényeikről, és ahol tudják, mostantól újrafelhasznált anyagokból készült változatokra cserélik őket. Úgy tűnik, a McDonald’s is ihletet kapott, mert bejelentette, hogy ő is harcba száll a műanyagszennyezés ellen, és két lépésben akarja megoldani a problémát.

Az első lépés az lesz, hogy a vásárlók nem vehetnek annyi szívószálat az italaikhoz, amennyit akarnak, hanem külön kérniük kell majd a pultokból. Ezt már idén bevezetik 1300 angol helyszínen, méghozzá májustól kezdődően. Ez az intézkedés azért fontos, mert megakadályozza, hogy az emberek több szívószálat vegyenek el, mint amennyire szükségük van – bármilyen meglepő, ez elég gyakori jelenség a gyorséttermekben.

A második lépés az lesz, hogy még a kiadott szívószálakat is olyan anyagokból készítik el, amelyek újrafelhasználtak, így csökkentik a műanyagszennyezés mértékét. Ezt idén májusban két londoni helyszínen már be is vezetik.

A gyorsétteremlánc egyébként azon dolgozik, hogy az összes csomagolása újrafelhasznált és felhasználható anyagokból készüljön, és jobb úton halad efelé, mint legtöbben hinnénk – jelenleg nyolcvan százalékon áll, de szeretnék, ha belátható időn belül száz százalékra emelkedne ez az arány. A műanyag szívószálak lecserélése erős lépés lesz ezen az úton.

Nemcsak a McDonald’s ilyen lelkes egyébként: a Leon nevű angol gyorsétteremlánc, az izlandi Grocery store Iceland és az ír Pizza Express is beszállt a műanyag szívószálak elleni harcba.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb