80 megevett műanyagzacskótól pusztult el egy fiatal bálna Thaiföldön

június 3rd, 2018

Megdöbbentő eredményre jutott egy fiatal, partra vetődött bálna boncolása: az állat testében 80 műanyagzacskót és –zsákot találtak, amelyek miatt képtelen volt táplálkozni, és éhen halt. Thaiföld Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb környezetszennyezője.

Az óceán műanyagszennyezettsége egy évtizeden belül megháromszorozódhat, a tengeri hulladéknak pedig 70 százaléka már most is műanyag – ezek egészen addig csak számoknak tűnhetnek, amíg nem találkozunk a közvetlen következményeivel a szennyezettségnek. Thaiföldön most így jártak a környezetvédők, amikor megtaláltak egy partra vetődött bálnát, és azt vették észre, hogy sorban hányja ki a lenyelt műanyagzacskókat magából.

A környezetvédők szerint a bálnának sikerült öt zacskót kiadnia magából, ezek mindegyike nagyjából nyolc kilogrammot nyomott – ennek ellenére elpusztult, és csak a boncolásnál derült ki, hogy pontosan miért is. Az állat gyomrában további 80 műanyagzacskót és –zsákot találtak, amelyek a szakértők szerint lehetetlenné tették, hogy táplálkozzon. A bálna gyomrában annyi emészthetetlen műanyag gyűlt össze, hogy a tápláléknak már nem maradt hely.

Thaiföld egyébként Délkelet-Ázsia egyik leginkább környezetszennyező országa, bár a kormány mostanában helyezett kilátásba intézkedéseket a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítására. Ez a szívszorító eset talán megfelelő médiavisszhangot nyer most ahhoz, hogy a környezetvédők sikeresen lobbizhassanak a környezettudatos szabályozás bevezetéséhez.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb