80 ezer szegény brit család kap napenergiát

szeptember 11th, 2017

Bár az Egyesült Királyság esetében nem a napenergia lenne az első, ami az eszünkbe jutna, ha a megújulókról beszélünk, az országban mégis egyre többen nyúlnak ehhez az eszközhöz, ha zöld energiára szeretnének váltani. Most a Solarplicity jóvoltából 80 ezer szegényebb háztartásba szerelnek majd napelemeket és LED-lámpákat, ezzel jócskán csökkentve az energiaköltségeiket. De a betáplálási tarifán keresztül a Solarplicity is nyer a dolgon.

A következő öt évben nem kevesebb, mint 80 ezer alacsony jövedelmű háztartásba érkezik meg a napenergia, hála a brit Solarplicity vállalat munkájának. A cég napelemeket telepít majd a szegényebb családoknak, és LED-lámpákat is ajándékoz nekik, ezekkel az energiaköltségeik jelentősen csökkenhetnek – írja a BBC.

A Solarplicity-nek ez azért éri meg, mert az Egyesült Királyságban úgynevezett betáplálási tarifával (feed-in tariff) is lehet megújuló energiát regisztrálni. Ez egy üzleti jellegű szabályozás, ahol az anyagi befektetés viszonylag normális megtérülési idővel párosul. Szakértők szerint ez az egyik legkiszámíthatóbb befektetési forma a megújulók területén. Ilyenkor az áramszolgáltatók gyakorlatilag kötelesek visszavenni a zöld energiából termelt áramot egy meghatározott áron, ahol a technológiától és a teljesítmény méretétől függően differenciált árat ajánlanak a termelőnek. A felhasználó ez által ösztönözve van az áram hálózati visszatáplálására. Az áramszolgáltató felszerel egy oda-vissza (ad-vesz) számláló órát, amivel az áramelszámolást teszi pontossá. Az állam pedig kompenzálja az áramszolgáltatók veszteségét – írja a Méltányosság politikaelemző központ.

A Solarplicity ráadásul a projekt során munkahelyeket is teremt, az előzetes számítások szerint nagyjából ezret. Ennek nagy része a vállalat szerint katonai veteránoknak megy majd, így azok is visszakerülhetnek a munkaszférába, akik nehezebben találnak maguknak állást.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb