8 ijesztő tény a klímaváltozásról

április 25th, 2017

Hihetetlen, hogy a 21. században még mindig léteznek olyanok, akik úgy hiszik, ez a felgyorsult, brutális klímaváltozás természetes dolog. Valóban, a Földnek van egy természetes átlaghőmérséklet-ingadozása, de ez jócskán túlmutat azon, és nagyobb bajokat jelez előre. Érdemes tisztázni, mi történik jelenleg a bolygón – ezzel a 8 ténnyel segítünk tisztába tenni a helyzetet.

  1. 1750-től napjainkig bolygónk átlaghőmérséklete több mint 0,9 Celsius-fokot emelkedett – ebből 0,6 fok az utóbbi ötven év számlájára írható. A folyamat felgyorsult, és egyre gyorsulni is fog, ha nem teszünk ellene valamit.
  2. A felmelegedés nem azért veszélyes, mert egyre melegebb lesz a bolygón (nyilvánvaló, hogy 0,6 Celsius-fokot nem igazán érzünk meg), hanem azért, mert ez elképesztő hőmérséklet-ingadozásokban és veszélyes időjárásban nyilvánul majd meg. Szélsőséges hidegek és melegek jönnek, egyre durvábbak lesznek a nagy viharok, és az erős turbulencia megsokszorozódására is számítanunk kell (erről korábban itt írtunk).
  3. A megemelkedett átlaghőmérséklet miatt a sarki gleccserek és a jégtakaró megolvad, a tengerszint megemelkedik, ami számos tengerparti várost fenyeget pusztulással.
  4. Az erdőtüzek száma is megemelkedik majd, 82 millió ember fog szenvedni tőlük, vagy közvetlen következményeiktől. Megnő majd az asztmás betegek száma, és a légúti betegségek is megszaporodnak a füsttől. Arról már nem is beszélve, hogy az erdőtüzek növényeket és állati élőhelyeket pusztítanak el, így csökken a biodiverzitás is.
  5. Kutatók szerint 2050-re nagyjából egymillió állat- és növényfaj pusztul ki, ha nem teszünk valamit értük. Ez azt jelenti, hogy minden tíz állatból egy eltűnik a Föld színéről.
  6. Az éhínség sem marad ki – a felmelegedés következtében a növényeknek kevesebb idejük lesz termést hozni, ezért gyakorlatilag kevesebb étel lesz, amit megehetnénk. Persze valószínűleg a gazdagabb, fejlettebb országok ebből mit sem fognak észlelni, a szegényebb országok viszont még jobban lesüllyednek majd, és éhezni kezdenek. Megnőnek a társadalmi különbségek.
  7. 2015-ig a világ korallzátonyainak több mint 40%-a elpusztult. A korallfehéredés következtében rengeteg állat és növény veszíti el az élőhelyét, ami az ő fennmaradásukat is veszélyezteti.
  8. A Costa Rica-i aranyvarangy az első olyan állatfaj, ami a globális felmelegedés miatt pusztult ki teljesen – de valószínűleg sajnos nem az utolsó. A jegesmedve például legalább ekkora veszélyben van az élőhelye pusztulása miatt.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb