55 órán keresztül karbonsemleges volt Nagy-Britannia

április 23rd, 2018

Rekordot döntöttek a britek múlt hét hétfőn: 55 órán keresztül úgy generálták az elektromos áramot, hogy nem égettek hozzá egy deka szenet sem. A korábbi rekord „mindössze” 40 óra volt.

Nagy-Britannia mostanában nagyon ügyesen szorítja vissza a környezetszennyező energiagyártását: most például 55 órán keresztül úgy termelt elektromos áramot, hogy nem égetett hozzá szenet. Ez már csak azért is nagy előrelépés, mert az előző rekord 40 óra volt, amit múlt év októberében állítottak fel – a britek a legjobb úton haladnak afelé, hogy elérjék környezetvédelmi céljaikat.

Nagy-Britannia ugyanis 2016-ra 25 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, mindössze annyival, hogy a szénerőművek helyett a földgázból érkező energiára helyezte át a hangsúlyt az országban. Bár a földgáz sem a legkörnyezetkímélőbb megoldás, a tiszta levegő szempontjából sokkal jobb választás, mint a szén, és tökéletes első lépés lehet a zöldebb energiaforrásokra való hagyatkozás útján. Egy átlagos brit így egy évben 400 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórolt meg, ami az ország számára annyit jelent, mintha minden harmadik autót kivonták volna a forgalomból.

A hosszú távú célok persze a teljes karbonsemlegesség felé mutatnak: 2025-ig az ország összes környezetszennyező, nem korszerű szénerőművét le akarják állítani. Ha belegondolunk, ez már csak hét évre van a mai helyzettől, így a briteknek tényleg bele kell húzniuk, ha szeretnék beérni magukat.

Emellett azért hatalmas dicséret jár nekik, hiszen nagyon jó úton járnak: Nagy-Britanniának 2017 volt az eddigi legzöldebb éve: a kimutatások szerint 2012 óta gyakorlatilag megfelezték az elektromos áramot termelő szektor által kibocsájtott szén-dioxid mennyiségét. Ahhoz képest, hogy tíz évvel ezelőtt még olyan gyerekcipőben járt az országban a zöld energia, hogy napelemek is alig voltak a házakon, ez hatalmas lépés.

Az eredményhez rengeteg minden hozzájárult: egyrészt a szénipar egyre inkább csökken, sőt, lassan összedőlni látszik, másrészt a napenergia által nyújtott lehetőségek drasztikusan emelkednek. Aztán ott van még az offshore szélenergia terjeszkedése, amelybe a britek rengeteg pénzt és energiát fektettek az utóbbi néhány évben.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb