5 tipp, hogy kevesebb műanyagot használj

március 28th, 2017

A műanyagszennyezettség még mindig a világ egyik legveszélyesebb környezetvédelmi problémája, hiába folyik a csapból is az, hogy valamit tennünk kell ellene. Már ez a 8 egyszerű tipp megfogadásával is rengeteget tehetsz, hogy csökkentsd a saját műanyagszennyezésedet!

Bevásárláshoz használj saját táskát!

A legtöbb nagy bevásárlólánc már nem is adja ingyen a nejlonzacskókat, mégis még mindig hajlamosak vagyunk vásárolni, mint vinni magunkkal saját táskát. Ha nehezen tervezel előre, már akkor is van megoldás: a mindennap hordott táskádhoz hozzácsatolható szövetzacskó minden problémádat megoldja!

Vigyél magaddal vizespalackot!

Fél literes, de még másfél literes ásványvizet vásárolni is borzasztó környezetszennyező tevékenység – ehelyett nyugodtan hordozhatsz magadnál újrahasznosítható palackot, amit mindig újra tudsz tölteni, ha kell. A műanyag ugyanis nem csak a környezetet, de általában a szervezetedet sem kíméli, hiszen olyan anyagokat enged bele a vízbe, amik elég erősen károsítják a testedet. Jobban jársz, ha BPA-mentes márkát választasz, és azt hurcolod mindenhová, ahová csak teheted.

Csomagolj újrahasznosíthatóba!

Azzal is sokat segíthetsz a környezeteden, ha nem veszel minden egyes alkalommal műanyagdobozt az ebédedhez. Ahol engedik, ott vidd a saját, újrahasznosítható ételesedet, ha viszont nem olyan helyre jársz, ahol ezt jó szemmel nézik, próbálj meg heti néhányszor otthonról vinni ételeket. A pénztárcád is jobban jár, és a környezetet is kíméled vele!

Ne fogadd el a műanyag evőeszközöket!

Persze, sokszor úgy gondoljuk, hogy műanyag evőeszközökkel sokkal higiénikusabb enni egy gyorsétteremben, hiszen ki tudja, mennyire mossák el a rendes evőeszközöket a konyhások. Biztosíthatunk róla: eléggé ahhoz, hogy ne legyen bajod tőle! A műanyageszközök nem feltétlenül tisztábbak (gondolj bele, mióta állhatnak ott a kassza mellett!), viszont biztosan jobban szennyezik a környezetet, ha kidobod őket.

Zöldség- és gyümölcsvásárlásnál is figyelj!

Amihez nem muszáj, ne használj műanyagzacskót! Persze, kényelmesebb abban hazacipelni azt az egy kiló banánt, de belefér az a táskánkba is, ha nagyon szeretnénk – műanyagzacskó nélkül. Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeknél nem lehet elhagyni a zacsit (nehéz egy kiló krumplit kézben hazacipelni), de ahol csak megteheted, mondj rá nemet!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb