5 százalék az esélye, hogy tartani tudjuk a párizsi klímaegyezményt

augusztus 8th, 2017

A Washington Egyetem egy friss kutatása szerint 95 százalék esélyünk van arra, hogy nem sikerül elérnünk a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célokat. A kutatók szerint arra, hogy a Föld légkörének hőmérséklet-emelkedése az ipari forradalom előtti mértékhez képest 2 Celsius-fok alatt maradjon, alig van esélyünk.

Elég pesszimista, de mindenképpen hiteles tanulmányt adott ki a Nature Climate Change tudományos folyóiratban a Washingtoni Egyetem – legfrissebb kutatásaik szerint ugyanis nagyon kevés az esélye annak, hogy tartani tudjuk a párizsi klímaegyezményt, azaz az ipari forradalom előtti állapothoz képest maximum 2 Celsius-fokosra csökkentsük a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését. Erre az eredményre úgy jutottak, hogy 50 év alatt összegyűjtött adatokat elemeztek, amelyeket a klímaegyezményben résztvevő országok és az ENSZ gyűjtött össze. A számításokat a világnépesség alakulásához, a közgazdasági trendekhez és a károsanyag-kibocsájtás alakulásához viszonyították.

Kiderült, hogy a népességnövekedés nem játszik majd nagy szerepet abban, hogy valószínűleg nem sikerül tartanunk a célokat, mivel elsősorban Afrikában számíthatunk tömeges növekedésre, itt pedig kevésbé használják a szénalapú energiahordozókat.  Inkább a szénintenzitáson lesz a hangsúly, ami azt mutatja, hogy mennyi szén-dioxid kibocsájtás esik egy dollárnyi közgazdasági aktivitásra egy adott országban. A szénintenzitás csökkenésének üteme fogja megadni, hogy 2100-ra beérjük-e a kitűzött céljainkat, vagy sem.

A kutatók szerint azonban annak ellenére, hogy mindössze 5 százalék esélyünk van a teljesítésre, egyáltalán nem vállalkoztunk lehetetlenre – csak 80 évnyi kemény munka kell hozzá, valamint az, hogy tényleg komolyan vegyük végre a problémát.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb