4 lépés, hogy környezettudatosabb utazó lehess

április 7th, 2017

A környezetbarát utazás együtt jár azzal, hogy nem ötcsillagos szállodák egyenhalljában üldögélsz egyenkoktélt szürcsölgetve, teljesen elzárva az úti cél különlegességeitől. A környezetbarát, felelős utazás azt jelenti, hogy megtapasztalod, milyen valójában az a hely, ahová el akartál utazni – méghozzá úgy, hogy a legkevésbé bántod vele közben a környezetedet.

Szerencsére olyan világban élünk, ahol az utazás a legtöbb embernek nem luxus, hanem legalább évi egy általános tevékenység – még akkor is, ha nem hagyjuk el az országhatárokat. Érdemes arra is figyelnünk, hogy ne csak mi érezzük jól magunkat, hanem a környezet, a természet egyensúlyára is figyeljünk. Ha szeretnéd úgy megtapasztalni egy úti cél különlegességeit, hogy közben tényleg látod, milyen a hely valójában, és még a környezetre is ügyelsz, akkor fogadd meg a következő tippjeinket!

Óvatosan a szállással!

Olyan szállást válassz, ami lehetőség szerint minél zöldebb – ez alatt az energiaellátást, a szelektív hulladékgyűjtést vagy a társadalmi felelősségvállalást is érthetjük. Több népszerű turistahelyszínen vannak már kifejezetten ökoszállók, amelyek a tudatos utazók számára jelentenek tökéletes, mégis kényelmes választást – próbáld meg ezeket is megkeresni, ha nem ragaszkodsz a hotelekhez vagy szállodákhoz.

Helyi vezetőket keress!

Érdemes nem a neten összebogarászott útmutatók alapján haladni, ezek ugyanis általában kevésbé tapasztalt utazók általi ajánlások. A legegyszerűbb, ha keresünk olyan túravezetőt, aki ismerős a környéken, és aki tudja, valójában mit érdemes megnézni, és hol érdemes úgy eltölteni az időt, hogy ne a turistáknak fenntartott tucatdolgokat lássuk csupán.

Jól gondold meg a kocsibérlést!

Persze, kocsival járni kényelmes – de azt itthon is megteheted. Sokkal autentikusabb, és persze környezetkímélőbb, ha a helyi tömegközlekedést választod. Így sokkal jobban belekóstolhatsz az úti cél hangulatába, és nem használsz feleslegesen benzint, amikor nem muszáj.

Egyél helyi éttermekben!

Ennek is dupla előnye van: egyrészt biztos, hogy olyan ételt eszel, amit nem futószalagon gyártanak, másrészt támogatod a helyi termelőket, és azt, hogy ne az importáru mennyisége nőjön. Az ételimport ugyanis nagyon környezetszennyező dolog – sőt, a szervezetednek is jobbat tesz, ha nem a tartósítószerektől tocsogó külföldit, hanem a friss és zamatos hazait veszed.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb