4 dolog, amit mi is tehetünk az óceánok védelmében

július 7th, 2018

Az óceánokban milliónyi olyan növény- és állatfaj él, amelyek kipusztulása esetén a mi életünk is komoly bajba kerülne – arról nem is beszélve, hogy a víztartalékunk 97 százalékának köze van a világtengerhez. Mit tehetünk mi, átlagemberek azért, hogy ezt a sérülékeny ökoszisztémát megvédjük?

A világon hárommilliárd embernek a tengeri élőlények jelentik az elsőszámú fehérjeforrást. Az általunk belélegzett friss levegő 70 százalékát tengeri növények állítják elő. A Föld vízkészletének 97 százaléka az óceánokban található.

Mégis, úgy viselkedünk, mintha nem lenne fontos a megőrzésük: jelenleg a Csendes-óceánon egy akkora szemétsziget úszik, mint Franciaország háromszor. Úgy tűnhet, hogy ezzel mi, a mindennapokban nem tudunk sok mindent kezdeni, pedig ez egyáltalán nem így van – az alábbi négy tippel sokat segíthetünk az óceánok helyzetén!

  1. Használjunk kevesebb műanyagot!

Rengeteg felesleges műanyagot használunk, a mindennapokban nagyon könnyű úgy élni, hogy ennek arányát akár tizedeljük. Ebben a cikkben írtunk néhány ötletet arra, hogyan csökkentsük a műanyaghasználatunkat anélkül, hogy az életminőségünk csökkenne.

  1. Ne termeljünk feleslegesen hulladékot!

Igyekezzünk inkább nagyobb kiszerelésben vásárolni, és figyeljünk arra, hogy feleslegesen ne termeljünk hulladékot. Amit tudunk, használjunk fel újra, és keressünk új felhasználási lehetőséget mindennek, amit egyébként kidobnánk.

  1. Ne együnk annyi halat!

A túlhalászás is óriási környezeti probléma, hiszen ha egy halfajnak nagyon lecsökken az egyedszáma, ne adj isten, ki is hal, az az egész ökoszisztémára hatással van. Együnk több zöldséget és gyümölcsöt, és kevesebb halat!

  1. Csökkentsük a szénlábnyomunkat!

A globális felmelegedés átalakítja az óceánok ökoszisztémáját, és hozzájárul ahhoz, hogy a víz is melegedjen – ez pedig a benne élő élőlényeknek kifejezetten nem tesz jót. Nem olyan bonyolult csökkenteni a szénlábnyomunkat – itt írtunk bővebben arról, hogyan tehetjük meg a legegyszerűbben.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb