3 százalékkal csökkenhetne a szén-dioxid-kibocsátásunk, ha a britek példáját követnénk

március 30th, 2018

Az egész világ összes szén-dioxid-kibocsátása csökkenhetne 3 százalékkal, ha a britek módszereit követnénk mindannyian – mindössze annyit kellene tennünk, hogy nem a szénre, hanem a földgázra hagyatkozunk jobban.

Nagy-Britannia 2016-ra 25 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, mindössze annyival, hogy a szénerőművek helyett a földgázból érkező energiára helyezte át a hangsúlyt az országban. Bár a földgáz sem a legkörnyezetkímélőbb megoldás, a tiszta levegő szempontjából sokkal jobb választás, mint a szén, és tökéletes első lépés lehet a zöldebb energiaforrásokra való hagyatkozás útján. Egy átlagos brit így egy évben 400 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórolt meg, ami az ország számára annyit jelent, mintha minden harmadik autót kivonták volna a forgalomból.

Az Imperial College London és a Sheffieldi Egyetem kutatói most modellezték, mi történne, ha a világ nagy része ugyanígy tenne, és mérsékelné a szénfelhasználását a földgáz javára. Fontos, hogy a kutatás során már meglévő földgáz-feldolgozási technológiákat vettek figyelembe, ami azt jelenti, hogy nem dolgoztak olyan jövőbeli technológiával, amit még nem használunk széles körben. Kiderült, hogy az egész világ szén-dioxid-kibocsátásának 3 százalékát megspórolhatnánk, ha követnénk a brit példát.

Több ország bejelentette már, hogy teljesen szénsemlegessé szeretné tenni az elektromos áramtermelését az elkövetkezendő tíz évben: ilyen volt például Franciaország, Olaszország, Svédország és Ausztria is. A brit példa jó módszernek tűnik ennek megvalósítására.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb